Начало
НачалоБременност и ражданеАеробните упражнения по време на бременността са свързани с по-ниско телго на новороденото
Аеробните упражнения по време на бременността са свързани с по-ниско телго на новороденото 06 април 2010

Редовните аеробни упражнения по време на бременност са свързани с повлияване на стимулацията на феталния растеж, водещо до малко по-ниска телесна маса на новороденото, сочи проучване публикувано в Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Имайки предвид, че големият размер на новороденото повишава риска от затлъстяване, аеробното физическо натоварване може би има дългосрочни положителни здравословни ефекти върху детето, намалявайки този риск, смятат авторите на проучването.

В настоящото проучване били включени 84 нераждали досега жени на средна възраст 30 години и среден индекс на телесната маса от 25.5 kg/m2. Жените били разпределени случайно в две групи: бременните от първата група провеждали аеробни натоварвания с велоергометър в домашни условия от 20-та гестационна седмица до раждането, а втората група била оставена без аеробни физически натоварвания. Главните крайни резултати били: майчината инсулинова чувствителност, неонаталните физически растеж и композиция на тялото, нивата на растеж-свързани пептиди в пъпната връв.

Новородените от майки, провеждали аеробни физически упражнения по време на бременността, били с по-ниска телесна маса в сравнение с родените от майки непровеждали подобни натоварвания. Първата група имала и по-ниски кордални серумни нива на инсулиноподобен растежен фактор-1 (IGF-1).

Редовните умерено интензивни аеробни физически натоварвания по време на втория семестър на бременността са свързани намалени концентрации на фетални IGF и по-ниско тегло на новороденото, но нямат ефект върху майчиния глюкозен метаболизъм, обобщават авторите.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator