Начало
НачалоНашето здравеАндрогенната алопеция е честа причина за косопад при тийнейджъри
Андрогенната алопеция е честа причина за косопад при тийнейджъри 31 март 2010

Андрогенната алопеция е най-честата причина за косопад при млади момичета и момчета, докладват учени от New York University School of Medicine. Този вид алопеция може да започне в много по-рано, отколкото голям брой лекари и пациенти предполагат, обясняват авторите на статия, публикувана в British Journal of Dermatology.

Важна е не само вярната диагноза, но и правилния подход към пациента, тъй като андрогенното оплешивяване има силно психосоциално влияние, се посочва в статията. Д-р Орлов и колеги докладват, че андрогенната алопеция е била втората най-честа диагноза при 438 педиатрични пациенти с косопад и най-честата причина за косопад при момчета и момичета в тийнейджърска възраст (42%).

Авторите се фокусирали върху 57 момичета(19) и момчета (38) с андрогенна алопеция (52 тийнейджъри и 5 деца под 12-годишна възраст). 35 от пациентите имали член от семейството с алопеция, 29 от които - член от първа и втора степен родство.

Най-честата проява на андрогенна алопеция при момчетата била изтъняване в теменната област с различна степен на битемпорално оплешивяване. 1/3 от младежите имали дифузно изтъняване на короната, което е характерно повече за женския тип оплешивяване.

Адреналните андрогени ималу патогенетична роля при 3 тийнейджъри с женски тип андрогенна алопеция. 9 момичета с клинични признаци на хиперандрогенизъм и/или хиперандрогенемия имали поликистичен яйчников синдром.

Скалповите биопсии на 5 момичета и 9 момчета показали характерните черти на андрогенна алопеция. 4 от 6 момичета, третирани с minoxidil, имали стабилизация на косопада 18 от 23 момчета, лекувани препарата, се стабилизирали (или подобрили). При 6 момчета, третирани с finasteride, космената плътност се увеличила без прогресия на косопада.

Ранната поява на андрогенна алопеция изисква внимателно снемане на анамнеза, физикален преглед, а в някои случаи - и лабораторни изследвания, за да се изключи подлежащ хормонален дисбаланс.

Няма одобрено лечение за този вид косопад при деца и юноши под 18-годишна възраст, въпреки че minoxidil е безопасен при повечето пациенти от тази група, обясняват авторите.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator