Начало
НачалоБременност и ражданеКакви са характеристиките на бременността, свързана с раждане на дете с Търнър
Какви са характеристиките на бременността, свързана с раждане на дете с Търнър 29 март 2010

Бременните над 40-годишна възраст и с нисък ръст имат повишен риск от раждане на момиче със синдром на Търнър, докладва шведски екип. Проведено от тях прочуване сочи, че бебетата с този синдром често се раждат преждевременно и малки за гестационната си възраст.

Синдромът на Търнър е генетично заболяване, следствие от липсваща или непълна полова хромозома; засяга 1 на 2500 момичета и представлява най-честото секс-хромозомно заболяване при женския пол. Заболяването е свързано с редица медицински и развитийни проблеми - нисък ръст, първична гонадна недостатъчност, стерилитет, сърдечни дефекти и проблеми с ученето.

Проучването включвало 494 момичета, родени със синдром на Търнър между 1973 и 2005 година и 1.6 милиона здрави момичета. Били сравнени майчините и неонатални характеристики на двете групи. Били идентифицирани следните Търнър кариотипове: монозомия (221), мозайка (62), изохромозома (78) и "други" (133).

3.2% от майките над 40-годишна възраст родили момиче със синдром на Търнър срещу 1.8% от популационните контроли.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator