Начало
НачалоНашето здравеНови сведения за положителния ефект от леката до умерена употреба на алкохол
Нови сведения за положителния ефект от леката до умерена употреба на алкохол 26 март 2010

Умерената и ниска консумация на алкохол е свързана с по-ниска сърдечносъдова смъртност в сравнение с пълното въздържание, сочи ново проучване, включващо над 245 000 жители на САЩ. Високата консумация на алкохол не била ясно свързана с по-висок или нисък риск.

Проучването е проведено от лекари от Beth Israel Deaconess Medical Center (САЩ) и публикувано в Journal of the American College of Cardiology.

В увода на статията си д-р Kenneth Mukamal и колеги отбелязват, че алкохолната консумация винаги е била свързвана с понижен риск от сърдечносъдови заболявания в епидемиологични проучвания - връзка, дължаща се в най-голяма степен на повишаване на нивата на HDL-холестерол.

В настоящото проучване авторите използвали данни от 245 207 лица над 18-годишна възраст, участващи в National Health Interview Survey (NHIS) - годишна анкета на представителна извадка на американското население. Смъртността била установена чрез използване на информация от National Death Index.

Било установено, че умерената консумация на алкохол е свързана с най-ниска сърдечносъдова смъртност (-33%), а ниската консумация - с по-голям протективен ефект (-24%) в сравнение с пълното въздържание. Високият алкохолен прием (HR 0.89 [0.73–1.10]) не бил свързан с протективен или негативен ефект.

Резултатите сочат още, че умерената/ниска алкохолна консумация няма подобно изразен предпазващ ефект спрямо цереброваскуларната смъртност. Авторите предлагат няколко причини: първата е, че високият алкохолен прием е свързан с предсърдно мъждене и хипертония, които са рискови фактори за исхемичен инсулт. Според втората е, че алкохолната консумация е позитивно свързана с риска от хеморагичен инсулт.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator