Начало
НачалоЗдравни новиниСтесняването на общата илиачна вена е предпоставка за дълбока венозна тромбоза
Стесняването на общата илиачна вена е предпоставка за дълбока венозна тромбоза 18 март 2010

Намаленият диаметър на общата илиачна вена, особено отляво, повишава риска от дълбока венозна тромбоза на долните крайници, сочи проучване, представено на годишната среща на Американското дружество по Интервенционална радиология.

При състояние, носещо наименованието синдром на Мей-Търнър (May-Thurner), дясната илиачна артерия притиска лявата илиачна вена, стеснявайки просвета й. През повечето време това не е свързано с клинични изяви, но при наличието на други рискови фактори, като прием на контрацептиви, може да се стигне до дълбока венозна тромбоза.

Д-р Хофман и колеги от Stanford University Medical Center изследвали рисковите фактори за дълбока венозна тромбоза на подбедриците при жени под 45-годишна възраст. 30 жени с дълбока венозна тромбоза - 26 в левия крайник и 4 в десни, били сравнени с 27 жени на същата възраст, постъпили в спешно отделение по повод абдоминална болка.

Използвайки компютърна томография или магнитен резонанс, авторите измерили диаметрите на общата илиачна вена. При жените с дълбока венозна тромбоза средният диаметър отляво бил 3.3 мм срещу 6 мм при контролната група.

Всеки милиметър стеснение на просвета на общата илиачна вена бил свързан с 80% повишение на риска от дълбока венозна тромбоза в левия долен крайник. При наличието на допълнителни рискови фактори този риск нараснал над 4 пъти.

Отдясно средният диаметър бил 10.2 мм при пациентите с дълбока венозна тромбоза срещу 13.3 мм при контролната група. Всеки мм стеснение в просвета бил свързан със 75% нарастване на риска от ДВТ в десния крак.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator