Начало
НачалоНашето здравеЛечение на артроза с хиалуронова киселина
Лечение на артроза с хиалуронова киселина 15 март 2010

Какво представлява артрозата?
Артроза е медицинското название на страдание протичащо с „дегенеративни” промени в структурите на ставата (синоним: Arthrosis deformans – от старогр. ἄρθρον, „става“ и лат. deformatio „обезобразяване“). Това е характерната изява на износената става - състояние, което възниква въз основа на увреден или износен ставен хрущял. И така артрозата представлява една „вече износена става”. Оттук следва извода, че артрозата е не типична болестна единица, а един естествен процес - с възрастта ставите се износват.

Какво е устройството на свободно подвижните стави (синовиални стави)?
Мястото, където две повърхности на костите са в съприкосновение и осъществяват движение една спрямо друга, в комбинация със сухожилия, свързващи определени мускули с костта, се нарича става. Повърхността на костите, свързващи се в дадена става са покрити със тънък слой тъкан, наречена ставен хрущял. Целите костни части на ставата са обхванати в капсула. Между ставните хрущяли се намира ставната цепнатина. Ставата е изпълнена с малко количество течност (смазващата ставите течност), наречена синовиална (или“синовия” от латински означава “като яйце”), която осигурява гладкото приплъзване на ставните хрущяли един спрямо друг. Освен това синовията изхранва хрущялите, филтрира вредните вещества и блокира достъпа им.Тя намалява значително триенето между хрущялните ставни повърхности, като ги държи на известно разстояние една от друга и осигурява гладкото приплъзване на костите една спрямо друга. Така се възпрепятства износването на хрущяла. Повечето стави на тялото са синовиални.

Синовиалните стави са “големите” стави: раменните, лакътните, тазобедрените, коленните, глезенните. Предназначението на хрущяла и синовията е да поемат заедно натоварванията и ударите, които ставите постоянно изпитват (като амортисьор). Хранителните материали хрущялът си набавя главно от синовиалната течност. Тези вещества постоянно го обновяват и предпазват от износване.

С възрастта хрущялът се износва, синовиална течност се изменя; губи еластичните си свойства, способността ефективно да смазва ставите и да поема натоварванията им. Ставите стават уязвими. Крайният резултат е ограничена подвижност и стабилност на ставата. Уврежда се цялата структура, липсва корелация, тъй като с ограничаване на ставната подвижност протективните свойства на ставната течност прогресивно се изчерпват и подхрущялната кост се уврежда.

Хиалуроновата киселина
Хиалуроновата киселина е важен компонент на ставния хрущял и синовиалната течност. Синтезира се от клетки на хрущяла и синовиалната мембрана. Тъкмо тя предпазва ставния хрущял и синовиалната мембрана от поражения. Хиалуроновата киселина играе съществена роля при здравите стави.

Причини за възникването на артрозата
Една от класическите причини за възникването й е дисплазията (неправилното развитие) на ставите. Нарушеното снабдяване с хранителни вещества и затруднения достъп на кислород до хрущяла, неефективното отстраняване на разпадните продукти от обмяната веществата в ставата, лошия двигателен режим, понякога до степен на обездвижване, едностранното, нефизиологично или екстремно механично натоварване (нарушения в статиката на тялото) влошават издръжливостта на ставния хрущял.

Освен при хора в напреднала възраст, рискови фактори, предразполагащи към развитие на заболяването, но не директно предизвикващи го, са травматичните увреди на ставните повърхности и костите, некроза на костите, ненапълно излекувани възпалителни процеси, при състояния на следтравматични изкривявания на крайниците. Често се наблюдава артроза на носещите стави при хора, които дълго време са с наднормено тегло.

Какво се случва при артрозата?
Както ставния хрущял така и хиалуроновата киселина в ставната течност се променят. Физиологично е изграден баланс между синтеза и образуването на разпадни продукти на хиалуроновата киселина. Този баланс, обаче при артрозата е нарушен. Синовиалната течност започва да се променя и вече не е в състояние да изпълнява правилно функцията си.

Симптоми при артрозата
• болки при движение, особено ясно изразени преди раздвижване, които намаляват след него
• схващане - краткотрайна спънка при започване на движение или при промяна на положението на тялото
• куцане
• прогресивно деформиране с ограничаване на движенията в засегнатата става
• мускулни болки, промени в меките тъкани

Оплаквания при артрозата
Със стареенето на тъканите и организма, като цяло, се засилва и процеса на износване на ставните хрущяли и измененията в качествата на синовиалната течност. Налице са артрозни оплаквания. Например:
• Усеща се известно пукане (скърцане) в ставата,
• движението в засегнатата става е ограничено - извършва се в непълен размер,
• появява се болка,
• ставата се подува.


Как действа хиалуроновата киселина?
Хиалуроновата киселина е от съществено значение за пълноценното функциониране на синовиалната течност, която поддържа нормалната функция и цялост както на ставите така на и подлежащите кости. Тя позволява физиологичните функции и еластичните свойства на ставите, засегнати от артрозата, да се възстановят. Инжектира се директно, през ставната цепнатина, в синовиалната течност на ставата.

Добавянето на хиалуронова киселина възстановява баланса между увеличените разпадни продукти на обмяната и забавения й собствен синтез, нарушен поради процеса на стареене на тъканите и организма като цяло.Това облекчава болките и улеснява движението в засегнатата става. Физиологичните фукциии на смазване от синовиална течност и еластичнините свойства на ставите се възстановяват. Ставата отново е в състояние да действа като „амортисьор” .

В рамките на лечението се поставят 3 – 5 инжекции хиалуронова киселина в засегнатата от артроза става, през интервал от седмица. Обикновено, при добре проведено и навременно лечение, артрозните оплаквания могат да отзвучат за период от 6 до18 месеца.

Лечение на артрозата
Цели на лечението
• борба с болката
• корекция на ставните дефекти, които прекомерно натоварват определени стави, корекция на контрактури (ограничена подвижност на дадена става)
• заздравяване на мускулатурата
• Корекция на аномалии в статиката на човека, които се дължат преди всичко на неправилната форма на крайниците (голяма телесна маса при затлъстяване, състояния след недобре лекувана травма).

Варианти за лечение на артрозата:
Неоперативно лечение (консервативно лечение)
• физиотерапия и рехабилитация
• медикаментозно - за облекчаване на болката
• вътреставно инжектиране на медикаменти
• лечебна гимнастика
• използване на различни помощни ортопедични средства

Оперативно лечение
• палиативна намеса (изчистване, бориране на подхрущялната кост)
• коригиращи намеси, пластики
• оперативно фиксиране на ставата в определено положение
• ендопротезиране (подменяне на засегнатата става с изкуствена)

Профилактика на артрозата
Сред профилактичните мерки срещу заболяването от артроза са съществени три неща:
• изключване на рисковите фактори (наднормено тегло)
• навременно и правилно лечение на фрактури
• оптимален двигателен режим за стабилизиране и заздравяване на мускулите и запазване на продължителен оптимален обем на движение на ставите
• Внимание! - да се избягват екстремни натоварвания на ставите.

д-р Христо Алексиев
www.praxis-dr-alexiev.de


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator