Начало
НачалоНашето здравеКръвоносни изменения по краката - мрежесто разширени вени по краката
Кръвоносни изменения по краката - мрежесто разширени вени по краката 26 февруари 2010

През пролетта когато отпаднат покривалата отново излизат на показ краката. Но какво може да се направи ако мрежесто разширените вени по краката помрачават настроението? Какво представляват мрежестите разширени вени?

Мрежестите (наричани още метличковидни или микроварици) разширени вени по долните крайници медиците определят като подтип на варикозата - заболяване при което се разширяват венозните съдове. При оглед на долния крайник специалистът установява повърхностно разположени мрежовидно разклонени малки венички. Те са изпълнени с кръв и затова се забелязват като нежни светлочервени разклонения от кръвоносни съдове, тъмносини жилковидни шарки или червеникави петна. Лекарите смятат, че от 29% до 40% от жените страдат от това явление.

Как се образуват мрежестите разширени вени?

Мрежестите разширени вени могат да бъдат конституционално обусловени като последица от намаляване на контрактилитета и увеличаване на съединителнотъканните елементи в съдовата стена. Наред с унаследената предраположеност, липсата на физическа активност, жега и настъпили хормонални промени (бременност, критическа възраст при жените), приемането на хормонални медикаменти, противозачатъчни средства, наднормено тегло благоприятстват развитието им.

Заболяване ли са показващите се мрежести разширени вени?

Мрежестите разширени вени биха могли да насочат вниманието на лекаря към сериозно съдово заболяване. По тази причина пациенти с този вид варикоза трябва да бъдат прегледани от специалист. Ако лекарят, след прегледа, изключи причини с тежки последици, то това е «само» козметичен дефект.

Какво е решението на този проблем?

Дори този вид разширени вени да представляват само „неестетични” кръвоносни съдове и да не крият никаква опасност за засегнатите, това не е в състояние да успокои повечето жени. Това обстоятелство по-скоро се усеща като нарушаване на личния комфорт, тъй като те са принудени доброволно да се откажат от посещаване на плажове, да се обличат модно и още много други неща. Тези жени имат голямото желание да се подложат на ефективно и нетравматично лечение.

Терапевтични възможности

Лечението на мрежестите разширени вени включва два различни метода. Една от възможностите, е склерозирането на венозния съд, което е част от радикалното лечение на този вид разширени вени. Свежда се до изкуствено предизвикване на белег т.е. втвърдяване на малките венозни съдове. Направо във вената се инжектира алкохолоподобен склерозиращ агент. Тези склерозиращи средства предизвикват по химичен път увреждане на вътрешната стена (ендотела) и асептичен възпалителен процес на кръвоносния съд с последващо запушване. След време, по този начин, разширения венозен съд се превръща в съединителнотъканна нишка, която за разлика от кръвоносния съд не се забелязва. Това е и целта на склерозиращото лечение. Резултатът е толкова успешен както и при оперативното отстраняване на цялата засегната подкожна вена. Този лечебен способ се провежда в амбулаторни условия и не е необходимо да се правят разрези. Обикновено са необходими няколко лечебни сеанса. При склерозиращото лечение се постига 80-90% желано закърняване на засегнатите венозни съдове.

Втората възможност е лечението с лазерни системи, които се използват в определени случай – при съвсем повърхностни отделни малки (до 0,1 mm в диаметър) пръснати разширени вени, които лазерът е в състояние да ги направи незабележими. Успехът е сравним с този на склерозиращото лечение. Лекуващият лекар сам преценява, дали подлагането на лечение с лазер в частност е алтернатива на лечението чрез склерозиране на съда.

Мрежестите разширени вени възникват в зависимост от типа на кожата и развитието им не винаги може да бъде предотвратено. Все пак някои мерки оказват благотворно въздействие върху кръвоносните съдове на краката.

Мерките, които е смислено да се предприемат са спорт: (плуване, гимнастика, джогинг, каране на велосипед), масаж върху кожата със специална суха четка, и всичко което стимулира кръвообращението. Правете „контрастен душ” т.е. редувайте рязко топла със студена вода в продължение на няколко минути.

Добър ефект има поемането на много течности, тъй като водата, сока, билковия и плодовия чай подпомагат обмяната на веществата в организма. Следете теглото си. Разширените вени се стимулират от жегата. Тъй като топлинaта разширява кръвоносните съдове лекарите не препоръчват горещите вани и слънчевите бани.

Имайте предвид, че правилната консултация по повод на Вашия индивидуален проблем е възможна само с лекар-специалист. Само той може да разреши Вашия проблем.

д-р Христо Алексиев
www.doctip.de/dr.alexiev


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator