Начало
НачалоБременност и ражданеХранителният режим по време на бременност повлиява риска на плода от някои алергии
Хранителният режим по време на бременност повлиява риска на плода от някои алергии 22 февруари 2010

Приемът на големи количества зеленчуци и плодове по време на бременност може да намали риска от някои алергии при бебето, сочи японско проучване. По-голямата консумация на зелени и жълти зеленчуци, цитрусови плодове и плодове и зеленчуци, богати на бета-каротен намалява риска от екзема при детето. Храните, богати на витамин Е, пък намаляват риск а от хрипове и астма, докладват авторите в Allergy.

Бета-каротенът и витамин Е са едни от многото антиоксиданти, за които се смята, че подобряват здравето. Предишни проучвания, изследващи майчиния прием на антиоксиданти и наличието на алергии у детето, сочат доста противоречиви резултати; затова екипът на д-р Miyake изследвал 763 жени и техните деца.

Жените били на средна възраст 30 години и били в 17 гестационна седмица в началото на проучването. Когато децата били на възраст между 16 и 24 месеца, жените попълнили въпросник относно приема на различни храни по време на бременността, наличието на кърмене, експозиция на тютюнев дим, брой на други деца.

Екипът установил, че 21% от децата имат или са имали алергични хрипове в гръдния кош през последните 12 месеца, а 19% - екзема. Според авторите, жените, приемали по-големи количества цитрусови плодове, жълти и зелени зеленчуци, имали по-нисък риск от раждането на дете с екзема.

Аналогично, по-високият прием на витамин Е бил свързан с намален риск от хрипове при детето.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator