Начало
НачалоБременност и ражданеНиската вътреутробна експозиция на витамин D може да повиши риска от множествена склероза
Ниската вътреутробна експозиция на витамин D може да повиши риска от множествена склероза 15 февруари 2010

Излагането на витамин D преди раждането може би играе важна роля за развитието на множествена склероза (МС) в по-късен етап от живота, сочи ново проучване.

Новите резултати са от Nurses' Mothers' Study, подкохорта на добре известното Nurses' Health Study и сочат, че рискът от МС е по-нисък сред жените, чиито майки са приемали големи количества витамин D или мляко по време на бременността.

Това е първото проучване, което изследва връзката между гестационния витамин D и множествената склероза при хора, обяснява главният автор д-р Fariba Mirzaei от Harvard School of Public Health (Бостън). Ново проучване ще бъде представено през април по време на 62-та Среща на Американската Академия по Неврология в Торонто.

Експерти определят проучването като вълнуващо, тъй като то добавя нова информация към натрупаните данни върху тази връзка. В проучването били включени над 35 000 медицински сестри, чиито биологични майки попълни въпросник относно хранителния си режим по време на бременността си. Около 200 жени били диагностицирани с МС. Авторите установили, че жените, родени от майки приемали големи количества мляко/витамин D през бременността, имат по-нисък риск от МС.

Този риск бил с 56% по-нисък при жените, чиито майки са консумирали над 4 чаши мляко на ден (в сравнение с консумиралите под 3 чаши). Тези резултати не за първи път сочат, че външни фактори играят важна роля във възприемчивостта към МС, обобщават авторите.

През август 2009 в Neurology Robert Zivadinov и колеги докладват проведено от тях проучване, което сочи, че тютюнопушенето е сред най-опасните фактори, свързани с развитието на болестта. Тогава като проблеми бяха посочени и дефицитът на витамин D и инфекцията с Epstein-Barr вирус.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator