Начало
НачалоСексуално здравеHPV ваксина намалява честотата на генитални заболявания при млади жени
HPV ваксина намалява честотата на генитални заболявания при млади жени 11 февруари 2010

Квадривалентната ваксина срещу човешки папиломавирус (HPV) типове 6, 11, 16 и 18 (Gardasil, Merck & Co) води и до статистически значимо намаляване на HPV-свързаните генитални заболявания (като брадавици и цервикална дисплазия) при млади жени, сочи краен анализ на 2 рандомизирани проучвания.

Ваксината значително намалява абнормалните Рар резултати, честотата на колпоскопии и дефинитивна цервикална терапия в сравнение с плацебо, докладват авторите на анализа, който е спонсориран от Merck и публикуван в Journal of National Cancer Institute.

Средното проследяване било 3.6 години, като били включени 17 622 жени на възраст между 16 и 26 години. Профилактичната ефикасност била най-добра при генитални лезии и заболявания, свързани с HPV 6,11,16 и 18. Когато били взети предвид и лезиите, причинени от всички типове HPV, ефективността спаднала. Ефикасността била по-добра при млади жени с негативни HPV тестове преди ваксинацията.

При девствените жени ваксината била 100% ефективна в предотвратяването на HPV 16/18 високостепенни цервикални, вулварни и вагинални лезии и HPV 6/11 генитални брадавици. Профилактичната ваксинация довела до 92% намаляване на HPV 16-свързаните абнормални Pap резултати и 97% намаляване на HPV 18-свързаните.

Резултатите ще променят клиничната практика в страните, където ваксината се използва широко, смятат авторите. Най-голямата полза ще бъде не предотвратяването на смъртни случаи следствие на рак на маточната шийка, а предоставянето на сигурност на третираните жени, че бъдещият Pap тест най-вероятно ще бъде нормален. Те напомнят, че Pap тест все пак е необходим при всички жени, ваксинирани или не, тъй като ваксината не предпазва от всички видове HPV, които причиняват цервикален рак.



 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator