Начало
НачалоНашето здравеИзлагането на индустриални разтворители повишава риска от болест на Паркинсон
Излагането на индустриални разтворители повишава риска от болест на Паркинсон 12 февруари 2010

Ново проучване сочи, че мъжете изложени на работното място на трихлороетилиен (ТХЕ) или тетрахлороетилен (ТеХЕ) - разпространени разтворители в индустриалното производство, имат над 8 пъти повишен риск от развитие на болест на Паркинсон в сравнение с техни близнаци, които не са изложени на тези химикали.

Проучването с едно- и двуяйчни близнаци потвърждава докладвани клинични случаи и проучвания с животни, които свързват експозицията на тези вещества с болестта на Паркинсон. То включвало 99 двойки близнаци, 1/2 от които идентични, при които единият бил диагностициран с болест на Паркинсон.

Експозицията на ксилен, толуен и н-хексан не била свързана с болест на Паркинсон, но за сметка на това излагането на ТХЕ било свързано с 5.5 пъти повишение на този риск. ТХЕ е разтворител, който се използва за премахване на смазката на металните части; съставка е и на различни продукти, използвани в бита - бои лакове и др.

Повишен риск от болест на Паркинсон бил установен и при работещите с ТеХЕ (9.0 пъти повишен риск). ТеХЕ се използва в сухото почистване, но употребата му намалява.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator