Начало
НачалоБременност и ражданеАкупунктурата премахва депресията при бременни жени
Акупунктурата премахва депресията при бременни жени 08 февруари 2010

Акупунктурата е ефективен метод за лечение на депресия по време на бременността, докладват лекари на Годишната среща на Американското дружество по Матернална и Фетална медицина в Чикаго, Илинойс (САЩ).

Приблизително 10% от бременните жени имат клинична депресия. От тези 10%, 1/5 изпитват влошаване на симптомите. Въпреки че тази честота на депресия е сходна на тази с постпарталните и небременни жени, употребата на антидепресанти е свързана с притеснения при голяма част от бременните, което поставя последните с малко налични алтернативи.

Затова д-р Rachel Manber и колеги от Stanford University School of Medicine в САЩ анализирали 150 жени с депресия, които били рандомизирани на 3 групи:

- 52 жени били третирани с акупунктура специално за облекчаване на депресията
- 49 жени били третирани с акупунктура без конкретна цел (контролна група)
- 49 жени били третирани с масаж (втора контролна група)

Тежестта на депресията на седмица 8 в първата група била значително по-малка в сравнение с двете контролни групи. При първата група била отчетена по-висока честота на отговор (63%) в сравнение с първата контролна група и двете контролни групи взети заедно. Между двете контролни групи промяната в симптомите и честотата на отговор не се различавали значително.

43 жени докладвали леки и временни нежелани реакции (съотв. 20, 19 и 4 жени от всяка група). Свързаните с акупунктурата странични ефекти включвали дискомфорт в местата на пункция и леко кървене при един от участници.

Авторите обобщават, че при притеснение от медикаментозна терапия, депресията при бременни безопасно и ефективно може да бъде повлияна чрез акупунктура.



 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator