Начало
НачалоСексуално здравеГениталният херпес може да се реактивира многократно
Гениталният херпес може да се реактивира многократно 25 януари 2010

Herpes simplex virus - 2 (HSV-2) може да се реактивира редовно в гениталния тракт, сочи проучване, публикувано в Journal of Infectious Diseases. Това откритие може да повлияе коренно както превенцията, така и лечението на заболяването.

Лонгитудинални проучвания в HSV-2 серопозитивни лица сочат, че HSV се реактивира в гениталния тракт при над 90% от индивидите. Анатомичните особености на тази реактивация досега не е изследвана интензивно.

Авторите анализирали 4 HSV-2 серопозитивни жени с история на симптоматичен генитален херпес. Първичната инфекция била отчетена средно 1 година преди включването в проучването. Участниците били наблюдавани всекидневно в продължение на 30 дни, като всеки път били вземани проби от 7 различни места в гениталния тракт. За установяване на антитела срещу HSV-1 и 2 бил използван HSV Western blot. ДНК от взетите проби претърпяла количествена PCR. По време на проучването не били прилагани антивирусни препарати.

Било установено следното:

1. HSV бил установен при 136 (16%) от 840 проби в 44 (37%) от 120 дни (общо за всички пациенти)

2. Лезии били отчетени в 35 (29%) от общо 120 дни

3. HSV бил установен на повече от едно анатомично място при 25 (57%) от 44-те дни, при които бил установен HSV

4. Видимите лезии имали значителна връзка с документиран HSV от което и да е генитално място и с броя на позитивните места.

5. Максималният HSV брой бил свързан с броя на позитивните области.

Резултатите сочат, че генитална HSV реактивация може да настъпи едновременно от няколко сакрални ганглии; механизмът, стоящ зад тези наблюдения изисква допълнително проучване.



 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator