Начало
НачалоЗдравни новиниДългосрочната употреба на инхибитори на протонната помпа е свързана с тънкочревен бактериален свръхрастеж
Дългосрочната употреба на инхибитори на протонната помпа е свързана с тънкочревен бактериален свръхрастеж 22 януари 2010

При пациенти с гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), дългосрочната употреба на инхибитори на протонната помпа (ИПП) допринася за бактериален свръхрастеж в тънкото черво, сочи италианско проучване.

Тънкочревният бактериален свръхрастеж, при който тънкото черво се колонизира от голям брой бактерии, характерни за дебелото черво, води до подуване на корема, диария и други симптоми, обясняват авторите.

Те изследвали 450 последователни пациенти, които били групирани в три групи:

- 200 пациенти с ГЕРБ употребявали ИПП средно 36 месеца
- 200 пациенти със синдром на дразнимото черво (IBS), неупотребявали ИПП поне 3 години
- 50 здрави контроли, неупотребявали ИПП през последните 10 години.

Причината за включване на пациенти с IBS била голямата превалентност на тънкочревен бактериален свръхрастеж и припокриващите се симптоми при двете клинични състояния.

Тънкочревен бактериален свръхрастеж бил установен при 50% от употребяващите ИПП с ГЕРБ, 24.5% от пациентите с IBS и 6% от здравите контроли.

Всички участници със свръхрастеж били третирани с високодозов rifaximin в продължение на 2 седмици. Лечението било успешно при 87% от ИПП групата и 91% от случаите в IBS групата.

Авторите смятат, че ИПП-индуцираният свръхрастеж на бактерии в тънкото черво е недостатъчно диагностициран поради симптоматичното сходство с други гастроинтестинални нарушения.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator