Начало
НачалоСексуално здравеMeloxicam - обещаващ при спешна контрацепция
Meloxicam - обещаващ при спешна контрацепция 07 януари 2010

Оралният meloxicam блокира овулацията при маймуни без да повлиява репродуктивните хормони, докладват лекари в Human Reproduction. Според авторите, meloxicam би могъл да се използва като спешен контрацептив.

Meloxicam представлява нестероидно противовъзпалително средство, чийто противовъзпалителен ефект се използва широко. СОХ-2 блокиращите свойства на препарата го правят потенциален контрацептив, тъй като успешната овулация е пряко свързана с простагландините, продуцирани от СОХ-2 в периовулаторния фоликул.

Авторите изследвали 12 възрастни женски макака, като целта била да се определи дали прилагането на meloxicam по време на фоликуларната фаза на менструалния цикъл блокира ооцитното освобождаване от една страна и позволява продължаването на нормания менструален цикъл от друга.

По време на първия менструален цикъл били анализирани базовите хормонални нива. През втория цикъл meloxicam бил приложен орално веднъж дневно в продължение на 5 дни по време на средната фоликуларна, късната фоликуларна или преовулаторната фаза на менструалния цикъл. Терапията с meloxicam по време на цикъл 2 не повлияла хормоналните нива и продължителността на лутеалната фаза.

В цикъл 3 фоликуло-носещият яйчник бил премахнат 2 дни след очакваната овулация. Фоликулите на тези яйчници не съдържали ооцити, което било индикация за успешна овулация.

По време на цикъл 4 животните били третирани с meloxicam както във фаза 2, а другият яйчник бил премахнат. Била отчетена неуспешна овулация, като екипът установил ооцити във фоликулите на 2 от 3 ячника, изложени на meloxicam по време на средната фоликуларна фаза, на 4 от 4 яйчника, изложени по време на късната фоликуларна фаза, и 2 от 4 яйчника, изложени по време на периовулаторната фаза.

Авторите обобщават, че оралният meloxicam, приложен около момента на овулация, намалява честотата на освобождаване на ооцити без да се повлияват нивата на репродуктивните хормони и дължината на менструалния цикъл.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator