Начало
НачалоБременност и ражданеMisoprostol е ефективна алтернатива на окситоцин при следродилна хеморагия
Misoprostol е ефективна алтернатива на окситоцин при следродилна хеморагия 07 януари 2010

Ако окситоцин не е наличен, misoprostol е подходяща алернатива при лечението на първична постпартална хеморагия, сочат две статии, публикувани в The Lancet. Данните сочат, че misoprostol е клинично еквивалентен на окситоцин при кървене след проведена окситоцинова профилактика.

Рискът от смърт след постпартална хеморагия в неразвитите страни е 100 пъти по-висок отколкото в развитите. Една от причините е, че често липсва окситоцин поради нуждата от замръзяване и парентерална употреба.

В настоящото проучване 978 жени били рандомизирани на IV oxytocin 40 IU (n = 490) или сублингвален misoprostol 800 ug (n = 488). Средната кръвозагуба преди терапията и при двете групи била около 700 мл.

Контрол върху активното кървене бил установен в рамките на 20 минути при 90% от жените, третирани с misoprostol, и 96% от лекуваните с oxytocin - нестатистически значима разлика. Допълнителната кръвозагуба била съотв. 200 и 150 мл. Misoprostol бил свързан със значително по-висок риск от кървене > 300 мл. Нещо повече - утеротоници, хемотрансфузии и вливания на течности и плазмени експандери били прилагани по-често при жените, лекувани с misoprostol.

Авторите обобщават, че интравенозният окситоцин трябва да се използва, ако е наличен, но 800-ug сублингвален misoprostol е ефективна алтернатива при липса на окситоцин.



 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator