Начало
НачалоСексуално здравеИнхибирането на ароматазата има малко ползи и повече вреди при мъже с нисък тестостерон
Инхибирането на ароматазата има малко ползи и повече вреди при мъже с нисък тестостерон 21 декември 2009

Терапията с anastrozole може да покачи тестостероновите нива при по-възрастните мъже, но на цената на намалена костна минерална плътност, докладват лекари в декемврийския брой на Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

С течение на възрастта нивата на тестостерон при мъжете бавно намаляват, но не е ясно дали покачването им води до някакви ползи, обясняват авторите. Те използвали ароматазен инхибитор с цел да повишат естествения синтез на тестостерон при 69 мъже над 60-годишна възраст. Всички участници имали гранични или ниски нива на тестостерон и симптоми на хипогонадизъм.

След 1-годишна терапия тестостероновите нива при активната група се повишили значително от 319 до 474 ng/dl, докато при плацебо групата не била отчетена значителна промяна.

В anastrazole групата нивата на estradiol се понижили с 20% от 15 до 12 pg/ml на месец 3, след което останали стабилни. При тази група обаче бил отчетен и значителен спад на костната минерална плътност на гръбнака, докато при плацебо групата било отбелязано повишение. Сходни били разликите и относно феморалната шийка, бедрената кост и общата костна минерална плътност.

Авторите обобщават, че ароматазната инхибиция не е полезна при възрастни мъже с ниски тестостеронови нива, имайки предвид негативното влияние върху скелета.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator