Начало
НачалоНашето здравеРазширени вени на долните крайници (варици) - как да си помогнем?
Разширени вени на долните крайници (варици) - как да си помогнем? 22 декември 2009

Склерозиращата терапия на вените или прибягването до определени видове хирургични намеси, са едни от малкото мерки, които в много от случаите се оказват удачни за отстраняването на разширени вени. Хирургичните методи на лечение са подходящи само при силно разширени вени, при недостатъчност на клапния апарат и при наличие на трофични промени, рецидивиращи варикофлебити и кървене от варикозни вени. Решението за оперативна намеса се взема от специалист по съдова хирургия.

Компресионното лечение с ластични превръзки или носенето на специални чорапи са съществени лечебни мерки, които подкрепят до голяма степен ограничаването на страданието и предпазват от развитието на усложнения.

Ползата от медикаментозно лечение е спорна, но в отделни случаи медикаментите могат да успокояват или тонизират съдовете. Нито таблетките, нито мазилата могат да отстранят разширените вени.

Воденето на правилен начин на живот и провеждането на общи физиотерапевтични процедури е полезно при всеки стадий на страданието. Особено като профилактика или в началото на варикозните промени, а в по-късните стадий тези мерки ще намалят вероятността от развитието на усложненията на хроничното венозно заболяване.

Общите мерки и самолечението си поставят следните
цели:

1.Избягване на причините за застой на кръвта във вените на долните крайници. Стимулиране на венозния отток.

2.Подобряване на обмяната на веществата в кожата.

3.Укрепване на инервацията на кръвоносните съдове.

4.Избягване на факторите, които влошават движението на кръвта във венозната система.

5.Укрепване на мускулатурата на краката.

6.Избягване притискането на вените, което ограничава дренажа им от долните крайници.

Избягвайте:

⇒ продължителното заседяване, особено в положение, при което столът притиска кръвоносните съдовете в задколянната ямка. Продължителното застояване повишава налягането във вените на краката, което води до формиране на разширени вени.

⇒ честото или продължително навеждане на тялото напред в поза на превиване в ханша;

⇒ силната спастична кашлица. Тя предразполага към повишеното венозно налягане.

⇒ твърде силното притискане на съдовете, напр.: когато повдигате или носите тежести;

⇒ тясното облекло (напр.три четвърти чорапи);

⇒ продължителното излагане на горещина, което води до отпускане на тонуса във вените и до набиране на течност в съдовете;

⇒ подводен масаж, енергичните масажни процедури със суха четка. Те причиняват допълнително дразнене.

⇒ обувките с високи токчета. Те оказват вредно влияние като намаляват позитивната роля на мускулната дейност т.е. пречат на венозния отток;

⇒ запекът, който причинява повишено налягане във венозната система като оттичането на кръвта през вените е затруднено.

⇒ затлъстяването, което подпомага формирането на разширените вени;

⇒ тютюнопушенето при което се приемат съдови токсини, а те допринасят за нарушения на съдовата стена (умора на съдовете);

⇒ кръстосването на краката е вредно поради притискане на съдовете. Избягвайте продължително пътуване с кола или самолет!

⇒ по възможност приемането на противозачатъчни средства.

Придобийте полезни навици

⇒ поставяйте колкото се може по-често краката на високо. Повдигането на краката намалява налягането във вените, а с това и венозния застой, и благоприятства венозното оттичане към сърцето. Внимавайте да не оставате продължително време в принудителна поза с пречупен ханш. В статично положение честото раздвижване на краката и изпъването им е полезно. Добре е и, когато лежите краката да са поставени по-високо от главата и да раздвижвате ходилата. Полезно е и заставането на челна стойка.

⇒ Спете с поставени на подложка крака. Поставете през нощта под тях одеяло, сгънато на цилиндрична възглавница. Това малко ще облекчи състоянието им. Клекналата поза е по-добра от седящата (в Япония и Индия разширените вени са рядкост!).

⇒ Когато вашата работа изисква продължително да сте седнал или прав, правете кратки почивки с упражнения (движете пръстите си при леко повдигнати и изпънати долни крайници: редувайте сгъването и разгъването им). Ходенето бос или с налъми подпомага функцията на мускулите на ходилата. Носете удобни обувки с ниски токчета. Плувайте често. Полезни са разходките сред природата. Карайте колело.

⇒ Умереното излагане на слънце или УВ-лъчи подобрява кожната функция. Вредно е да прекалявате.

⇒ нанасяне на тънък слой крем срещу разширени вени върху краката.

⇒ хранете се рационално т.е. храната да е богата на витамини, а ако сте с наднормено тегло – нискокалорична. Поддържайте нормално тегло.

⇒ правете упражнения - колкото по-високо от земята са краката, толкова по-малко е натоварването на вените, толкова по-лесно и свободно кръвта се оттича от краката.

Водни процедури

По принцип топлата вода разширява вените и затова не се препоръчва. В хладка вода вените се свиват, натоварването им е по-малко.

⇒ правете „контрастен душ” т.е. редувайте рязко топла със студена вода в продължение на няколко минути.

Ако това не е по силите Ви тогава:
⇒ изправени топете краката си във ваничка с хладка вода, като изваждате краката си от водата, така както щъркела го прави. Този сеанс продължава около две минути. Тази процедура е противопоказана обаче при заболявания на пикочния мехур, бъбреците или половите органи

⇒ При чувство за повишена температура в краката, компресът с охладена кал или охладена извара успокоява. Ползването на сауна не се препоръчва. Ако стоенето в сауна е силно желано, трябва да се прецени мястото в самата сауната така, че краката да не висят надолу, а да бъдат повдигнати.

д-р Христо Алексиев


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator