Начало
НачалоСексуално здравеСексуалната дисфункция е честа при жените с рак на гърдата
Сексуалната дисфункция е честа при жените с рак на гърдата 15 декември 2009

Около 3/4 от жените с рак на гърдата докладват за някаква степен сексуална дисфункция, сочат резултати, представени на 32-я Годишен Симпозиум по рак на гърдата в Сан Антонио.

Сексуалната дисфункция е честа при жени, лекувани за рак на гърдата и затова оценката на сексуалните симптоми в момента на поставяне на диагнозата, по време на лечението и след приключването му е изключителна важна. Чрез тази оценка по-лесно могат да се приложат интервенции, които да подобрят качеството на живот на пациента, обясняват авторите от Memorial Sloan-Kettering Cancer Center в Ню Йорк.

Нарушението на сексуалната функция може да бъде потенциален страничен ефект от терапията срещу рак на гърдата. Нейната честота и връзка с различните терапии обаче не е установена.

Авторите анкетирали 509 жени с рак на гърдата в различен стадий. 87% докладвали настояща или отминала хормонална терапия, а 82% - настояща или предишна химиотерапия. Повечето били третирани с адювантна терапия (76%), а 24% имали метастатично заболяване.

Било установено, че 76% от жените имат сексуална дисфункция (<26 точки по Female Sexual Function Index [FSFI]). Тази честота е значително по-висока от средната при здрави жени, отбелязват лекарите.

79% от жените със сексуални нарушения описали своите сексуални симптоми като притеснителни, а 50% - като изключително тежки. Едни от най-честите проблеми били сухота във вагината и трудност при възникване на сексуална възбуда.

85% от засегнатите жени свързали оплакванията си с химиотерапията, 74% - с хормоналната терапия, а 66% - с извършените хирургични интервенции. Проблеми със сексуалната функция възникнали още с поставянето на диагноза "рак на гърдата" при 81%, а промени с взаимоотношенията с партньора довели довели до влошаването й при 55%. 82% определят безпокойството като допринасящо за сексуалните нарушения.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator