Начало
НачалоСексуално здравеСветовен ден за борба с HIV/СПИН
Световен ден за борба с HIV/СПИН 01 декември 2009

Днес, 1 декември 2009 г, се отбелязва световният ден за борба с HIV/СПИН. Според UNAIDS към края на 2008 г. 33.4 млн живеят с вируса, като 2.1 млн са деца. Смъртните случаи през 2008 са близо 2 млн, като живота си губят 280 000 деца. У нас официално регистрираните лица са 1071.

От началото на тази година досега в България са регистрирани 133 нови случая на HIV, като за същия период на миналата година новооткритите са били 112. 102 са новозаразените мъже, а 31 са жени. 60% са открити в кабинетите за анонимно и безплатно консултиране на HIV и СПИН (КАБКИС) в страната. 67% от новорегистрираните са на между 15 и 29 години.

Въпреки тревожната статистика, медицината има с какво да се похвали. Докато преди 1996 г. поставянето на диагноза СПИН (краен стадий на HIV инфекцията) е било смъртна присъда в рамките на година - две, то след появата на HAART (или т.нар високоефективна антиретровирусна терапия) лекуваните пациенти все повече се доближават до нормалната продължителност на живота.

Ранното откриване на инфекцията е изключително важно, тъй като изследвания сочат, че по-ранната инициация на терапия (> 350 CD4-Т-лимфоцити /мкл с тенденция за покачване на тази граница) е свързана с по-дълга преживяемост и по-ниска HIV-свързана заболеваемост.

Тестовете, които се правят в кабинетите за анонимно тестуване, са изключително точни при извършване на изследването извън прозоръчния период на HIV. Прозоръчният период е периодът между първоначалната HIV инфекция и появата на антитела срещу вируса. Именно наличието на антитела се установява чрез най-масовите тестове. Най-често този период е около 4 седмици (от 2 до 12 седмици). Т.нар "бързи" тестове не изискват лабораторна обстановка, отнемат малко време (обикновено 1 - 20 минути), резултатите се отчитат лесно. Отрицателният тест е дефинитивно негативен, а положителният е само "предварително положителен" и трябва да се потвърди с друго изследване, наречено Western blot.

doctorBG призовава всички, които смятат, че са се изложили на риск, да се тестват възможно най-скоро. HIV не е смъртна присъда и ранното диагностициране е ключово за по-добро здраве и дълъг живот. Нека негативният тест ни напомня, че трябва да внимаваме и да не разчитаме само на доверие към партньора.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator