Начало
НачалоБременност и ражданеВисоките триглицериди по време на бременност - свързани с прееклампсия, диабет
Високите триглицериди по време на бременност - свързани с прееклампсия, диабет 19 ноември 2009

Високите триглицеридни нива по време на бременност са свързани с повишен риск от прееклампсия и гестационен диабет, сочи ново проучване. Според авторите, бременността е "естествен стрес тест" за майката. Всяко проявено през бременността нарушение може да бъде ранен знак за заболяване в по-късен етап.

Д-р Новак и колеги от Harvard Clinical Research Institute (Бостън, САЩ) изследвали липидните промени по време на бременност и тяхната връзка с нежелани гестационни инциденти при 9911 здрави жени без сърдечносъдови заболявания.

Прееклампсия или диабет се наблюдавали при 1209 жени (12.2%). Били наблюдавани флуктуации в липидните нива по време на бременност - най-ниски стойности веднага след зачатието и пик по време на раждането. При направените сравнения било установено, че в края на бременността общият холестерол се покачва над 50%, а триглицеридните нива - над 2 пъти.

Превалентността на прееклампсия или гестационен диабет била по-висока при по-високи триглицеридни нива - от 7.2% при жените с ниски триглицериди (<25-я персентил за гестационния месец) до 19.8% при групата с най-високи нива (>75-я персентил)

Прееклампсията и диабетът не били свързани с нивата на липопротеин с висока плътност (HDL). На мултимерен анализ било установено, че високите триглицериди, но не и ниските нива на HDL, са значително свързани с повишен риск от гестационни усложнения.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator