Начало
НачалоЗдравни новиниПробиотиците облекчават симптомите на минималната чернодробна енцефалопатия
Пробиотиците облекчават симптомите на минималната чернодробна енцефалопатия 16 ноември 2009

Между 30% и 80% от пациентите с цироза имат невропсихиатрични нарушения, които се проявяват с неврокогнитивни и психомоторни дефицит. Това състояние е известно като минимална хепатална (чернодробна) енцефалопаия. Резултатите от мета-анализ сочат, че пробиотиците имат потенциал да станат терапия на пръв избор при тези пациенти.

Смята се, че продуцираният от интестиналната флора амоняк играе ключова роля в патогенезата на минималната чернодробна енцефалопатия. Черният дроб, аналогично на хепаталната енцефалопатия, не може да премахне токсичните продукти.

В настоящия мета-анализ били включени 3 проучвания и общо 140 пациенти с минимална чернодробна енцефалопатия. Последните били рандомизирани на пробиотици (n=78) или плацебо (n=76) за период от средно 4.2 месеца.

Лечението с пробиотици било свързано с намаление на симптомите, корелиращо със значителен спад на серумните нива на амоняк.

При групата, рандомизирана на пробиотици, било отчетено значително спадане на нивата на амоняк във венозната кръв. Пробиотиците повлияват интестиналнта флора, заменяйки патогенните уреаза-продуциращи видове с непатогенни - неуреаза-продуциращи лактобацили.



 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator