Начало
НачалоЗдравни новиниЕвропейското HIV/СПИН дружество издаде нови препоръки за лечение на HIV
Европейското HIV/СПИН дружество издаде нови препоръки за лечение на HIV 18 ноември 2009

Новото ръководство на European AIDS Clinical Society (EACS) препоръчва започване на HAART по-рано, при нива на CD4 Т-лимфоцитите между 350 и 500 клетки/мкл, с цел подобряване на дългосрочните резултати и минимизиране на коморбидните състояния.

Причината за повишаването на границата за започване на терапия са последните данни, които сочат, че ранното иницииране на лечение намалява честотата на сърдечносъдови заболявания, стареене, невропсихологични нарушения и други често срещани при HIV-позитивното население заболявания.

Много пациенти започват терапия твърде късно - когато CD4-лимфоцитите са под 200 клетки/мкл. Досегашните препоръки съветваха започването на терапия, когато тези клетки паднат под 350, но последните проучвания върху този въпрос сочат явна полза от стартирането й между 350 и 500 клетки/мкл.

Две препоръки, свързани с употребата на препарати от първа линия, също са добавени към обновлението. При нелекувани HIV-позитивни пациенти вече се препоръчва употребата на новия протеазен инхибитор darunavir [Prezista, Tibotec Pharmaceuticals]. Darunavir е много ефективен срещу мултирезистентен вирус, а данни сочат, че е по-ефективен от останалите протеазни инхибитори, дори и от най-използваният lopinavir/ritonavir [Kaletra, Abbott].

Съвсем пресни данни от проучвания сочат, че atazanavir [Reyataz, Bristol-Myers Squibb] се понася по-добре от нелекуваните пациенти в сравнение с lopinavir/ritonavir. От друга страна atazanavir има не по-лоша от lopinavir/ritonavir ефективност и затова първият препарат се препоръчва като гръбнак на режим от първа линия.

Raltegravir (Isentress, Merck & Co), който принадлежи към новия клас на интегразните инхибитори, е добавен като алтернативна терапевтична опция при нелекувани HIV-инфектирани пациенти. Raltegravir има не по-лоша от efavirenz (Sustiva, Bristol-Myers Squibb) ефективност, но слабата му страна е ниската генетична бариера срещу резистентност. При монотерапия резистентността се развива много бързо. Тъй като все още липсват дългосрочни данни, raltegravir е добавен като алтернативна опция с възможността да бъде преместен в бъдеще.

Вместени са и промени в препоръките за третиране на HBV/HIV и HCV/HIV коинфекции. Премахнати са препоръките за използване на неактивни срещу HIV нуклеоиздни и нуклеотидни аналози поради притеснение, че тези препарати могат да индуцират резистентност при HIV. Сегашните препоръки гласят: "При пациенти с HBV/HIV коинфекция и нива на CD4 под 500 клетки/мкл, да се започне високоактивна антиретровирусна терапия (HAART) с агенти, които са ефективни срещу HBV. При пациенти с T-CD4>500 и HBV инфекция, препоръките са отново за иницииране на HAART".

Промените относно HIV/HCV коинфекцията са по-малко, с изключение на лечението на острата HCV инфекция, която се среща все по-често. Новият гайдлайн препоръчва тези пациенти да бъдат лекувани възможно най-бързо след диагнозата и поне в рамките на първите 6 месеца. И тук се препоръчва започването на терапия на HIV/HCV пациенти с високи CD4 нива.

При пациентите с HIV и туберкулоза въпросът със започването на HAART e по-деликатен. Главният проблем е как да се съчетаят (и дали) HAART и антитуберкулозната терапия. Отговори на тези въпроси се очаква да дадат бъдещи проучвания, запланувани за следващата година. Засега гайдлайнът препоръчва започването на HAART възможно най-скоро при CD4 нива под 100 клетки/мкл поради повишен риск от други опортюнистични инфекции. При нива на CD4 между 100 и 350 изборът се оставя на клинициста, а при нива над 350 CD4/мкл HAART би могла да се отложи след приключване на антитуберкулозната терапия.



 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator