Начало
НачалоЗдравни новиниСистоличното кръвно налягане е свързано с мозъчни микроинфаркти
Систоличното кръвно налягане е свързано с мозъчни микроинфаркти 18 ноември 2009

При лица между 65 и 80 години, сиситоличното кръвно налягане е независимо свързано с наличието на мозъчни микроинфаркти, сочи статия, публикувана в Journal of the American Geriatrics Society.

Имайки предвид, че микроинфарктите се считат за главна първопричина за развитието на деменция, то повлияването на високото кръвно налягане би могло да намали риск от деменция, смятат авторите.

Д-р Уанг и колеги от University of Washington анализирали 250 пациенти, чиято когнитивна функция и кръвно налягане били проверявани два пъти годишно. Участниците дали съгласие мозъците им да бъдат анализирани след смъртта.

Наличието на над два микроинфаркта било независимо свързано със систоличното кръвно налягане при лицата, починали на между 65 и 80-годишна възраст, но и при по-възрастните участници.

При лицата с повече над два микроинфаркта систоличното кръвно налягане било с 11.5 mm Hg по-високо от това на групата с два или по-малко микроинфаркта. Всяко повишение на систоличните стойности с 10 mm Hg било свързано с 15% повишен риск от микроинфаркти.

Не била отчетена връзка между диастоличното кръвно налягане и всякакви патологични находки; нямало и връзка между кръвното налягане и наличието на кистични микроинфаркти, невропатология, свързана с болест на Алцхаймер, или неокортикални телца на Lewy.

Установената връзка не била наблюдавана при лицата, приемали антихипертензивни препарати в началото на проучването. Това може би е директен ефект на антихипертензивния режим или следствие на други фактори, свързани с антихипертоничната терапия - редовни посещения при лекар, по-добри лайфстайл фактори и т.н, предполага научният екип.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator