Начало
НачалоЗдравни новиниТуберкулозата повишава риска от белодробен рак
Туберкулозата повишава риска от белодробен рак 18 ноември 2009

Белодробната туберкулоза повишава риска от рак на белия дроб, най-вече - от аденокарцином. Това сочи мета-анализ, публикуван в International Journal of Cancer. Новият анализ се базира на данни от предишни проучвания, които свързват подлежащата туберкулозна инфекция и рака на белия дроб.

Анализът включвал 37 случай-контрола и 4 кохортни проучвания, включващи над 19 000 случая и 118 000 контролни участници. Било установено, че относителният риск от рак на белия дроб при непушачи с туберкулоза е 1.8. В проучвания, които включвали и ефектите на тютюнопушенето, този риск бил 2.93.

Повишеният риск бил най-голям през първите 5 години след диагностициране на ТБ, като абсолютната му стойност останала 1.99 в продължение на над 20 години след ТБ диагнозата.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator