Начало
НачалоЗдравни новиниFDA шокира кардиологичната общност с ново предупреждение относно clopidogrel - PPI взаимодействие
FDA шокира кардиологичната общност с ново предупреждение относно clopidogrel - PPI взаимодействие 17 ноември 2009

Днес FDA публикува ново предупреждение относно възможно взаимодействие между clopidogrel (Plavix, Bristol-Myers Squibb/Sanofi-Aventis) и инхибитора на протонната помпа omeprazole. Предупреждението гласи: "Нови данни сочат, че комбинираният прием на clopidogrel и omeprazole е свързан с намалена ефективност на clopidogrel".

Странното предупреждение от FDA шокира кардиолозите, тъй като само преди няколко седмици бе публикувано единственото рандомизирано проучване, изследващо тази връзка, което установеи, че omeprazole не намалява ефективността на clopidogrel.

Предупреждението се базира на нова информация от нови проучвания, проведени от спонсора, сравняващи количеството на активния клопидогрелов метаболит в кръвта и неговия ефект върху тромбоцитите при пациенти приемащи clopidogrel + omeprazole или само clopidogrel. При пациентите, приемащи omeprazole, били отчетени с 45% по-ниски нива на активния метаболит. Ефектът на clopidogrel върху тромбоцитите бил редуциран с 47%. Взаимодействието било установено при едновременен и дори при 12-часова разлика в приема на двата препарата.

Към настоящия момент агенцията съветва пациентите, приемащи omeprazole, да се консултират с лекуващия си лекар. За намаляване стомашните киселини FDA препоръчва антиацидни препарати или H2 антагонисти: ranitidine, famotidine или nizatidine, но не и cimetidine.

Други потентни инхибитори на CYP2C19, които най-вероятно имат подобен ефект върху clopidogrel, включват: cimetidine, fluconazole, ketoconazole, voriconazole, etravirine, felbamate, fluoxetine, fluvoxamine и ticlopidine.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator