Начало
НачалоНашето здравеДеменцията - тих убиец на интелекта
Деменцията - тих убиец на интелекта 15 ноември 2009

Според най-нови данни на Световната здравна организация всяка година средно по 4,6 милиона възрастни хора са засегнати от болестта на Алцхаймер. Сега от тази напаст страдат около 18 милиона души на нашата планета, от които около 7 милиона са в Европа, а 4 милиона в САЩ.

Оказва се, че средно на всеки 24 секунди се явява нов случай на дементно болни в Европейския съюз, където вече наброяват около 6,2 милиона души. САЩ изразходват над 100 млрд. долара годишно за борбата с Алцхаймер. Само 17% по света са доволни от равнището на грижата в съответната страна (от 30 на сто в Шотландия и до 6 на сто в Полша). Общо взето в развитите държави близките заплащат 55% от ежедневните грижи и 88% за отглеждането в дом на болни от Алцхаймер. Нито една здравна каса не може да поеме всичко. Във връзка с настойчивата тенденция в европейски и световен мащаб за състаряване на населението и нарастване броя на болните от деменция и Алцхаймер очевидно са нужни нови по-сериозни мерки в тази насока.

Според експертите съдовите заболявания водят до интелектуален спад тихо и необратимо, преди човек да е застрашен от мозъчен инсулт или да достигне до инвалидизация след него. Медиците наричат обърканата памет, внимание и говор когнитивни нарушения. Най-честите причини за интелектуален спад са малките подкорови инфаркти, основен рисков фактор е артериалната хипертония, която засяга бялото мозъчно вещество, и лошият холестерол. Тяхната комбинация бавно разгражда интелекта.

С хипертонията и диабета се свързва и ранното състаряване. Установено е, че съдовата деменция води до 63,3% смъртност. При деменцията се наблюдава рязко нарастване и започва най-вече след 65-годишна възраст. Все още не може да се осъществи ранно диагностиране на болестта. А нарушението, уловено навреме, може да се възстанови преди застрашените пациенти да станат дементни.
За съжаление все още не са открити начини за предотвратяване на деменцията и болестта на Алцхаймер. Но можете да помогнете на мозъка си като поддържате интелектуална, социална и физическа активност. По-долу посочваме някои важни препоръки на експерти от Националния институт за здравеопазване и медицински изследвания във Франция и Института за осигуряване на качеството и ефективността на медицинска помощ в Германия:

• Физическите тренировки имат положителен ефект, защото повишават и общата, и мозъчната активност. Важни са и социалните контакти: постоянното общуване с близки и приятели влияе благотворно. Доказано е, че при самотните възрастни хора интелектуалната деградация настъпва по-бързо. За профилактика на заболяването е нужно да се ядат повече плодове, зеленчуци, риба и особено скумрия, сардина и сьомга.

• Спете добре, избягвайте сънотворните!

• Мозъкът не се уморява. Колкото по-работи, толкова по-добре.

• Не спирайте употребата на нискоалкохолни напитки - противно на други болести, рискът е по-малък при тези, които не го правят. Добре е към него да се прибави средиземноморска диета с изобилие на морски дарове.

• Четете! Гледането на телевизия няма протективен ефект.

• Не пушете!

• Танцувайте!

• Ако можете, свирете на някакъв музикален инструмент!

• Взимайте редовно витамин Е и С!

• Движете се редовно!

Някои най-нови открития и разработки, свързани с болестта на Алцхаймер \

Все още никой не знае каква е точната причина за появата на това заболяване. Най-разпространената теория е, че нещо стимулира необичайното производство на протеин, наречен бета-амилоид. Това са т.нар. плаки, които се натрупват в мозъчната тъкан и нарушават функциите на паметта.

Едва доловима промяна на мозъчната структура, наречена хипокампус, дава възможност да се предскаже около 9 години преди появата на симптомите дали даден човек ще развитие болестта на Алцхаймер. Проф. д-р Лиса Москони от Колежа по медицина към Нюйоркския университет неотдавна заяви, че ръководено от нея изследване показва за пръв път, че намалената активност на метаболизма в хипокампуса може да се използва за ранно откриване и предотвратяване на деменцията. Експертите, ръководени от нея, сканирали мозъка на 53 здрави хора между 54 и 80 години в продължение на 9 и 24 години. Установено било, че в 85% от случаите може да се предскаже риска от болестта на Алцхаймер или други проблеми с паметта, дори при липса на симптоми.

Същевременно две нови експериментални терапии показват обещаващи резултати в предпазването от наслагване на специфичното вещество амилоид в мозъка на пациенти с Алцхаймер. В САЩ изследователи са започнали последния етап от тестването на експериментално лекарство, за да проверят дали то помага в забавянето на неизбежното влошаване на болестта. Второто експериментално изследване, спонсорирано от американското правителство, е терапия, наречена интравенозен имунен глобулин.

В средата на юни т.г. беше съобщено, че съвсем нов тест открива болестта на Алцхаймер в 93% от случаите. Предишният такъв е имал само 52% успеваемост. Новият тест е изработен от британски учени от университета в Кеймбридж. Това е сравнително лесен начин за откриване на тежко заболяване. Съдържа въпроси, които могат да се попълнят съвсем лесно и набързо, например в чакалнята на поликлиниката. Резултатите от новия тест са сравнително по-точни в сравнение с предишните. Той е съдържал 30 точки, чрез които се проверявали познавателните способности, и се прилага от години за поставяне на диагнозата Алцхаймер. Проблемът е, че този тест позволява изпускането на пациенти със заболяването в ранен стадий. В изпробването на новия въпросник участвали 679 доброволци. От тях 540 били напълно здрави, а останалите 139 имали Алцхаймер.

А учени в Колумбийския университет в САЩ са открили , че болестта на Алцхаймер се развива най-бързо у хората с високо образование. В изследването са участвали 312 пациенти на възраст над 65 години, страдащи от това заболяване. У всички болестта е била диагностирана преди поне пет години. Извършени били тестове за оценка на неврологичните функции.

Тестовете показват, че при всички пациенти се забелязва влошаване на умствените способности, като отново най-бързо протича при високообразованите. Всяка година по-високо образование съответства на допълнително влошаване на умствените възможности с 0,3%. Образованите страдат най-вече от липса на памет и забавено мислене. Тези промени възникват независимо от възрастта, от умствените способности при поставянето на диагнозата, от наличието на съдови заболявания на мозъка.

Обяснението се търси в „теорията за когнитивния резерв“. Според нея в мозъка на високообразованите има повече нервни съединения между клетките или те работят по-ефективно. Затова при появата на първите увреждания, свързани с Алцхаймер, образованите по-добре се противопоставят на заболяването, но по-нататък то се развива по-бързо.

Болестта на Алцхаймер е най-честата причина за слабоумието, което се развива в старческа възраст. Първите симптоми могат да се появят още на 40-годишна възраст, след 70-те честота на заболяването стига до 30%.

Европейската комисия е одобрила разработена от швейцарска фармацевтична фирма кожна лепенка за лечение болестта на Алцхаймер. Тя намалява страничните ефекти и позволява активните съставки да проникнат през кожата в кръвта с постоянен ритъм в продължение на 24 часа. Лепенката е получила одобрение и от Американската правителствена Агенция за контрол на храните и лекарствата преди това. Освен това тя може да бъде използвана и за лечение на лека и умерена форма на деменция сред пациенти, засегнати от болестта на Паркинсон.

Злоупотребата с алкохол влияе пагубно върху здравето на хората. Това е известен и неоспорим факт. Колектив от шведски учени обаче започнал още през 1968 г. да анализира навиците, режима на хранене, съня, психическото и физическото състояние на 1500 шведки. Наскоро бяха оповестени резултатите от това дългогодишно проучване. Оказало се, че при заклетите трезвенички, които никога не са посягали към алкохол, след години започнали да се появяват симптомите на Алцхаймер. При тези от тях, които умерено употребявали спиртни напитки, симптомите не се появили. Проблем остава въпросът какво означава „умерено пиене“, което и до момента е предмет на спорове между учените.

С около 1/3 намалява само за една година възможността на възрастен човек с Алцхаймер да извършва и най-елементарни финансови операции, например когато пазарува. Това е още един сигурен признак за Алцхаймер и е било открито от университет на Алабама в Бирминган, позовавайки се на резултатите от най-новото си изследване. Според тях откритието представлява изключително ценна информация за хората, които се грижат за възрастните си близки. Тези американски учени са направили сравнително проучване между две групи - 55 пациенти с много начална фаза на Алцхаймер и 63 на същата възраст, но без тази болест. Всички в първата група вече били загубили с около 1/5 възможността си да боравят с пари в сравнение с останалите от контролната група. В края на проучването - след една година, страдащите от дегенеративно заболяване били загубили с още 10% способността си да извършват елементарни финансови операции, посочва ръководителят на изследването проф. д-р Даниел Марсън, директор на Центъра за Алцхаймер към Клиниката по неврология на университета на Алабама.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator