Начало
НачалоЗдравни новиниХиперпаратиреоидизмът е свързан с каротидни аномалии
Хиперпаратиреоидизмът е свързан с каротидни аномалии 13 ноември 2009

Първичният хиперпаратиреоидизъм е свързан с абнормална дебелина на плаките, нарушаване на каротидната еластичност и разтегливост, сочи статия, публикувана в The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Класическите органи, които хиперпаратиреоидизъм поразява, са скелетът и бъбреците. През последните години все повече данни сочат, че това не са единствените органи, които страдат. В настоящата статия се описва проучване, изследващо връзката между лекия първичен хиперпаратиреоидизъм и състоянието на каротидните артерии. Това включвало 49 пациенти с първичен хиперпаратиреоидизъм и 991 здрави доброволци.

Средната интима-медия дебелина била значително по-голяма при пациентите отколкото при контролите - 0.96 срещу 0.91 мм; 69% от пациентите имали повишена дебелина.

Каротидните плаки били по-чести в контролната група, но и при двете групи дебелината на плаките била над границата, свързана с лоши сърдечносъдови резултати. 41% от пациентите имали повишена каротидна твърдост.

Повишените паратиреоидни нива били свързани с нарушена каротидна еластичност и разтегливост.

Повишената интима-медия дебелина може би е свързана с повишен риск от инсулт и други сърдечносъдови инциденти при пациентите с първичен хиперпаратиреоидизъм, тъй като този показател е силен сърдечносъдов рисков фактор при нехиперпаратиреоидни популации, обобщават авторите на проучването.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator