Начало
НачалоЗдравни новиниВисока честота на маскирана хипертония при деца с хронично бъбречно заболяване
Висока честота на маскирана хипертония при деца с хронично бъбречно заболяване 12 ноември 2009

Децата с хронично бъбречно заболяване имат висока честота на маскирана хипертония, често в асоциация с левокамерна хипертрофия, сочи проучване. Авторите му смятат, че при тези пациенти възможно най-рано трябва да се приложат ехокардиография и амбулаторно мониториране на кръвното налягане с цел оценка на сърдечносъдовия риск.

Д-р Mark Mitsnefes и колеги от Cincinnati Children's Hospital анализирали 366 педиатрични пациенти с базови ехокардиографии, 266 от които претърпели амбулаторно мониториране на кръвното налягане.

38% от децата имали маскирана систолична или диастолична хипертония, а други 18% - потвърдена хипертония. 1/3 от пациентите с маскирана и 15% от тези с потвърдена хипертония не били лекувани. Маскирана хипертония била установена и у лекувани деца, при които се смятало, че контролът на кръвното налягане е добър на базата на рутинни измервания.

Левокамерна хипертрофия имало при 8% от децата с нормално кръвно налягане, 34% от тези с потвърдена и 20% от пациентите с маскирана хипертония. Лекуваните с АСЕ инхибитори или АТ1-блокери имали понижен риск от левокамерна хипертрофия в сравнение с пациентите, лекувани с други антихипертензивни агенти.

Мултимерният анализ установил, че вероятността за левокамерна хипертрофия е 4.1 при маскирана хипертония и 4.3 при потвърдена хипертония.

Спорадичните измервания на кръвното налягане не са достатъчни за прогнозиране на левокамерната хипертрофия при деца с хронично бъбречно заболяване. Високата превалентност на маскирана хипертония налага извършването на ранни ехокардиографски изследвания и амбулаторно мониториране на кръвното налягане, обобщават авторите.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator