Начало
НачалоЗдравни новиниБъбречната функция се влошава въпреки провеждането на успешна анти-HIV терапия
Бъбречната функция се влошава въпреки провеждането на успешна анти-HIV терапия 10 ноември 2009

Бъбречната функция на инфектираните с HIV пациенти продължава да се влошава въпреки иначе успешната антиретровирусна терапия (HAART), сочи доклад, публикуван в AIDS.

До 30% от HIV-позитивните лица развиват бъбречно заболяване, дефинирано чрез протеинурия, като данните за подлежащия патогенетичен механизъм са оскъдни. Целта на настоящото проучване била да се идентифицират рисковите фактори, свързани със загубата на бъбречна функция, и да се оцени влиянието на ефективната антиретровирусна терапия върху този риск.

В проучването били включени 615 пациенти. Женският пол, диабетът и хиперлипидемията (но не CD4+ броят и вирусният товар) били значително свързани с влошаване на бъбречната функция. За период от 3.4 години скоростта на гломерулна филтрация при тези пациенти спаднала с 2.6 мл/мин на 1.73 м2 за година.

В отделен анализ авторите сравнили 45 нелекувани, но контролиращи виремията добре, пациенти (HIV RNA < 500 копия/мл без терапия) и 173 лекувани пациенти (със сходен максимален вирусен товар). Лекуваните пациенти имали загуба на ГФ в значително по-висока степен отколкото нелекуваните контролери, въпреки сходните нива на виремия. Интермитентните епизоди на доловима виремия сред HAART пациентите били силно свързани със загуба на ГФ.

Най-общо, резултатите сочат, че антиретровирусната терапия е полезна за бъбречната функция, но за пълното спиране на намаляването й е необходим напълно супресиращ виремията режим.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator