Начало
НачалоЗдравни новиниБез полза от аспирин в първичната превенция на сърдечносъдови заболявания при диабетици
Без полза от аспирин в първичната превенция на сърдечносъдови заболявания при диабетици 10 ноември 2009

Нов мета-анализ, този път фокусиран върху пациенти с диабет, поставя под въпрос ролята на аспирина в първичната превенция на сърдечносъдови инциденти. В статия, публикувана в BMJ, д-р Giogria De Berardis и колеги обобщават, че няма ясна полза от аспирин в превенцията на сериозни сърдечносъдови инциденти при пациенти с диабет"

Д-р Berardi и колеги отбелязват, че почти всички основни ръководства съветват употребата на аспирин за първична превенция на сърдечносъдови инциденти при лица с диабет, базирайки се на екстраполирани резултати от проучвания с високорискови пациенти. Пациентите с диабет имат висок сърдечносъдов риск, от което би следвало, че аспиринът също е ефективен при тях. Но ако се погледнат специфичните данни от проучвания, проведени сред пациенти с диабет, се установява, че това може би не е така.

В настоящия мета-анализ, включващ 6 проучвания, сравняващи аспирин с плацебо при пациенти с диабет и без диагностицирано сърдечносъдово заболяване, не била открита статистически значима разлика в риска от сериозни сърдечносъдови инциденти, сърдечносъдова смърт, обща смърт, инсулт и инфаркт на миокарда между аспирин и плацебо. Нещо повече - в някои проучвания била установена потенциална вреда от употребата на аспирин. При отчитане на пола, аспиринът бил свързан със значително понижаване на риска от инфаркт на миокарда с 43%, но подобен ефект нямало при жените.

Изглежда не само при пациентите с диабет, но и при всички високорискови групи, ефикасността на аспирин при първичната превенция [на СС заболявания] е по-ниска от очакваната, отбелязва д-р Nicolucci, част от екипа.

Вече се наблюдават и нотки на смекчаване на "аспириновите препоръки". Например в най-новото ръководство на Канадската диабетна асоциация за пръв път се признава липсата на ясни данни, сочещи ефективност на аспирин, като решението за употреба на аспирин се оставя на лекуващия лекар в зависимост от индивидуалните характеристики на пациента.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator