Начало
НачалоЗдравни новиниАнтибиотичната свръхупотреба застрашава модерната медицина
Антибиотичната свръхупотреба застрашава модерната медицина 11 ноември 2009

Прекомерната употреба на антибиотици в Европа е довела до широкото разпространение на резистентност и заплашва редица медицински процедури: протезиране, интензивни грижи, грижи за раково болни.

Според Доминик Моне от Европейския център за контрол и превенция на заболяванията (ECDC), "цялата модерна медицина е под заплаха поради факта, че патогените стават все по-резистентни към наличните антибиотици".

Във всички гореизложени примери антибиотиците са жизнено необходими за превенцията на бактериална инфекция. За жалост обаче лекарствено-резистентните бактерии са нарастващ проблем в европейските болници, като най-ярък пример е метицилин-резистентния Staphyloccus aureus (MRSA).

Инфекции, причинени от резистентни бактерии, убиват над 25 000 човека годишно в Европа и около 19 000 в САЩ. Шестте най-чести мултирезистентни бактерии предизвикват около 400 000 инфекции на година, изискващи приблизително 2.5 милиона дни болничен престой.

ECDC планира стартирането на образователна програма сред лекарите с цел обуздаване на масовото предписване на антибиотици. Данни на организацията сочат, че около 60% от пациентите не знаят, че антибиотиците нямат ефект при вирусни инфекции (като грип и др.).

Голяма част от тези пациенти изискват от своя лекар антибиотици и голяма част от лекарите поддават.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator