Начало
НачалоЗдравни новиниИнфекции като херпес и пневмония повишават риска от инсулт
Инфекции като херпес и пневмония повишават риска от инсулт 11 ноември 2009

Екип от Университета Колумбия предполагат, че инфекциите повишават риска от инсулт, допринасяйки за съдовото възпаление. Резултатите, публикувани в Archives of Neurology, сочат наличието на нов модифициращ се рисков фактор за инсулт.

Ако резултатите от проучването се потвърдят, то те отварят нови пътища за превенция на инсулта, вкл. прилагането на ваксинации и дори антибиотици. Новото проучване се базира на данни от множество изследвания, които свързва инсулта и инфаркта на миокарда и редица инфекциозни заболявания.

В проучването били включени над 1600 лица от Northern Manhattan Study. Участниците били проследени за период от 8 години. За оценка на прекараните инфекции авторите използвали резултатите на серологични тестове. Били анализирани следните инфекциозни агенти Chlamydophilla pneumoniae, Helicobacter pylori, цитомегаловирус, херпес симплекс вирус 1 и 2.

Всяка от тези инфекции била позитивно свързана с риск от инсулт, макар и статистически незначимо.

Chlamydophila pneumoniae - 1.3 пъти повишен риск
Helicobacter pylori - 1.13 пъти повишен риск
Cytomegalovirus - 2.19 пъти повишен риск
HSV1 - 1.35 пъти повишен риск
HSV2 - 1.59 пъти повишен риск

Екипът смята, прекараните инфекции имат кумулативен ефект върху риска от инсулт и са необходими проучвания в други популации, които да потвърдят настоящите резултати.

Друго проучване, публикувано в ноемврийския брой на Stroke (2009;40:3443), свързва Herpes zoster с 30% повишен риск от инсулт и почти 400% повишен риск при засягане на окото.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator