Начало
НачалоЗдравни новиниХалюцинациите след загуба на зрението често не биват диагностицирани
Халюцинациите след загуба на зрението често не биват диагностицирани 04 ноември 2009

Синдромът на Шарл Боне (Charles Bonnet syndrome [CBS]) е състояние, при което пациентите със зрителна загуба изпитват зрителни халюцинации. Този синдром е много по-чест, отколкото се смяташе досега, докладват офталмолози на съвместната среща на Американската академия по офталмология и Панамериканската офталмологична асоциация.

Въпреки че голяма част от очните лекари смятат, че това състояние е рядко, то всъщност засяга 10% до 28% от пациентите със зрително засягане. Това недостатъчно докладвано и диагностицирано състояние, обяснява д-р Mary Lou Jackson от Massachusetts Eye and Ear Infirmary, САЩ.

В скорошно ретроспективно проучване сред 699 пациенти, насочени за зрителна рехабилитация в Бостън, д-р Jackson и колеги установили CBS халюцинации при 25%. Било установено още, че тези халюцинации могат да се наблюдават не само при макулна дегенерация, но и при различни зрителни нарушения - оптична невропатия, предна исхемична оптична невропатия.

Халюцинациите, които пациентите с CBS изпитват, представляват напълно отчетливи образи - напр. двуетажни автобуси, преминаващи през хола на пациента; хора, стоящи върху диван; ограда, разположена върху стената на жилището и т.н. За поставяне на диагноза CBS пациентите трябва да имат загуба на зрението, както и да съзнават нереалната природа на халюцинациите.

CBS се поставя след изключване на други причини - болест на Паркинсон, ранна болест на Алцхаймер. В тези два случая обаче има и други симптоми, насочващи лекаря към правилната диагноза.

Голяма част от пациентите с CBS не докладват халюцинациите си, тъй като се притесняват да не бъдат обявени за умствено некомпетентни. Халюцинациите не са свързани със степента на зрителна загуба, а по-скоро със степента на загуба на контрастен усет. Неврологични образни изследвания сочат намалена активност в първичната зрителна кора и повишена такава в асоциативните полета. Учените смятат, че липсата на истински сигнали позволява спонтанното освобождаване на запомнени образи в визуалните асоциативни полета. Тези образни изследвания обаче не обясняват защо една част от пациентите изпитват тези симптоми, а други не.

В началото на тази халюциногенна симптоматика пациентите могат да бъдат объркани и дори да извършват ответни действия. При една част от пациентите симптомите се подобряват и изчесват за период от няколко години. Повечето пациенти с CBS трябва да бъдат активни (силна светлина, слушане на музика), тъй като халюцинациите са по-чести в тихите периоди. Няма ефективна терапия, тъй като повечето препарати, потискащи халюцинациите, имат странични ефекти. В повечето случаи клиницистите трябва да разчитат на обучение на пациента.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator