Начало
НачалоЗдравни новиниЛечението на анемията не намалява риска от сърдечносъдови и бъбречни инциденти при диабетици с бъбречно засягане
Лечението на анемията не намалява риска от сърдечносъдови и бъбречни инциденти при диабетици с бъбречно засягане 03 ноември 2009

Добре организирано и проведено проучване сочи, че лечението на анемията с darbepoetin alfa (Aranesp) не е по-ефективно от плацебо за намаляването на смъртността, честотата на сърдечна недостатъчност, остър коронарен синдром и нуждата от диализа при пациенти с диабет, анемия и хронична бъбречна недостатъчност.

Darbepoetin alfa бил свързан с повишен риск от инсулт и раково-специфична смърт. Главният автор - д-р Пфефер от Women's Hospital в Бостън, смята, че тези резултати най-вероятно ще променят нагласите на клиницистите относно употребата на darbepoetin.

Редица проучвания сочат, че триадата диабет, ХБН и анемия значително увеличава риска от смърт. Анемията се счита за маркер на повишен риск, тъй като ниският хемоглобин е независим рисков фактор за бъбречни и сърдечносъдови инциденти, особено сред пациентите с диабет.

Настоящото проучване било стартирано през 2004 г., за да се установи дали повишаването на хемоглобина с darbepoetin при пациенти с диабет, анемия и ХБН, неизискваща диализа, би намалило риска от смърт, сърдечносъдовата морбидност и смъртността от терминална бъбречна недостатъчност. Проучването било проведено в 623 центъра в 24 страни.

4038 пациенти били рандомизирани на darbepoetin alfa (n = 2012) или плацебо (n = 2026). Базовите показатели на пациентите били сходни, с изключение на по-голямата честота на сърдечна недостатъчност в анамнезата на пациентите от плацебо групата. Таргетното хемоглобиново ниво било 130 g/l., а спасителна терапия била започване при спадане на Hb под 90 g/l.

Darbepoetin имал значителен ефект върху хемоглобиновото ниво. Средното базово ниво било 104 g/l, след 3-месечна терапия - 125 g/l в активната група и 106 g/dl в плацебо групата.

Въпреки това, коригирането на анемията нямало никакъв ефект върху клиничния резултат. При 31.4% от пациентите в darbepoetin групата били докладвани сърдечносъдови инциденти срещу 29.7% от плацебо пациентите. За бъбречната компонента съотв. проценти били 32.4% срещу 30.5%.

Най-тревожното откритие бил удвоеният риск от инсулт, свързан с употребата на darbepoetin. Сред пациентите с история за малигнено заболяване в анамнезата (но без активно в момента) смъртните случаи, следствие на малигненост, били значително повече.

Главният автор обобщава, че за много пациенти рисковете, свързани с darbepoetin, надделяват над ползите. Експерти смятат, че тези резултати ще доведат до намаляване на употребата на еритропоетин-стимулиращи агенти.



 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator