Начало
НачалоЗдравни новиниКомбинирана медикаментозна терапия е ефективна за отслабване
Комбинирана медикаментозна терапия е ефективна за отслабване 03 ноември 2009

Две проучвания, представени на конференцията Obesity 2009 във Вашингтон сочат положителни ефекти от комбинираната медикаментозна терапия в помощ на отслабването.

В първото проучване е било установено, че комбинираната пептидна терапия с pramlintide и metreleptin води до значително намаляване на теглото в сравнение с плацебо и монотерапия с един от двата препарата. Pramlintide и metreleptin са аналози на амилина и лептина - пептиди, участващи в чувството за насита и контрола на затлъстяването.

Загубата на тегло с тази комбинацията била средно 7%, а при плацебо групата - 2%. Било установено още, че пациентите с индекс на телесната маса под 35 кг/м2 имат значително по-изразена дозозависима загуба на телесна маса, отколкото лицата с по-тежко затлъстяване - феномен, наблюдаван и при други проучвания.

60% от пациентите приключили 28-седмичното проучване, като повечето спирания на терапията били следствие на нежелани реакции в областта на инжектиране. Друг често докладван нежелан ефект било лекото до умерено гадене.

Във второто проучване били изследвани безопасността и ефективността на комбинацията от naltrexone и bupropion срещу плацебо при 1496 пациенти. След едногодишна терапия пациентите в активната група свалили седно 6.4% от телесната си маса в сравнение с 1.2% при плацебо групата. Гаденето било най-честият страничен ефект, а терапията не била свързана със сърдечносъдови и психиатрични странични ефекти.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator