Начало
НачалоЗдравни новиниПрехипертонията крие повишен риск от диабет
Прехипертонията крие повишен риск от диабет 02 ноември 2009

Прехипертонията повишава риска от диабет, докладват лекари в октомврийския брой на Diabetes Care. Голяма част от риска се обяснява с нарушения, свързани с инсулинова резистентност.

В статията си д-р Мъликан и колеги от University of Texas Health Science Center отбелязват, че прехипертонията - систолично кръвно налягане между 120 и 139 mm Hg и/или диастолично кръвно налягане между 80 и 89 mm Hg, от доста време насам е свързвана с повишен сърдечносъдов риск и инсулинова резистентност.

Авторите анализирали данни от 2767 лица на възраст между 25 и 65 години - без диабет и без хипертония. 30% имали прехипертония. По време на проследяване от 7.8 години 12.4% от новите случаи на диабет били регистрирани у лицата с прехипертония, докато при нормотензивните участници този процент бил само 5.6.

Сравнени с лицата с нормално кръвно налягане, рискът от диабет бил 2.21 пъти по-висок у хората с прехипертония, дори и след отчитане на пол, възраст и етнос. След отчитане на ИТМ, HOMA-IR, HOMA-betaC, рискът останал значителен за стойности на систоличното кръвно налягане между 130 и 139 mm Hg и/или диастолични стойности между 85 и 89 mm Hg.

Прехипертонията била свързана с повишен риск от диабет при лицата на възраст между 25 и 49, но не и тези в диапазона между 50 и 65 години.



 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator