Начало
НачалоЗдравни новиниFDA одобри ofatumumab за лечение на рефрактерна хронична лимфоцитна левкемия
FDA одобри ofatumumab за лечение на рефрактерна хронична лимфоцитна левкемия 27 октомври 2009

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри ofatumumab (Arzerra, GlaxoSmithKline) за лечение на пациенти с хронична лимфоцитна левкемия, неподдаваща се на терапия с fludarabine alemtuzumab.

Ofatumumab е цитолитично моноклонално антитяло, което се свързва специфично с CD20 рецептора на нормалните и малигнени В-лимфоцити, следствие на което ги прави податливи на имунна атака.

Одобрението на препарата се базира главно на данни от мултицентрово проучване със 154 пациенти, 93% от които лекувани с алкилиращи агенти, 59% - с rituximab, 100% - с fludarabine и alemtuzumab.

Терапията с ofatumumab била свързана честота на отговор от 42% със средна продължителност 6.5 месеца; не били наблюдавани пълни отговори.

Въпреки че към настоящия момент няма данни, демонстриращи подобрение на симптомите и преживяемостта, но в момента текат проучвания, за които се очаква да покажат, че добавянето на ofatumumab към стандартната химиотерапия забавя прогресията на хроничната лимфоцитна левкемия.

Препоръчителният режим на ofatumumab се състои от 12-дозов цикъл: 300-мг първоначална доза, последвана една седмица по-късно от 2000 мг седмично в продължение на 7 дози; четири седмици по-късно - 2000 мг на всеки 4 седмици - в продължение на 4 дози. Пациентите трябва да бъдат премедикирани с интравенозен кортикостероид, орален аналгетик и орален или интравенозен антихистамин с цел намаляване на риска от инфузионни реакции. В проучването 88% получили поне 8 инфузии, а 54% успели да понесат всичките 12.

Страничните реакции, докладвани при над 10% от пациентите, включвали: неутропения, пневмония, пирексия, кашлица, диария, анемия, умора, задух, обрив, гадене, бронхит, инфекции на горните дихателни пътища.

Като други моноклонални антитела, ofatumumab е свързан с риск от потенциално фатална прогресивна мултифокална левкоенцефалиопатия. Ofatumumab може да предизвика реактивация на хепатит В виурсната инфекция, затова високорисковите пациенти трябва да бъдат скринирани преди започване на терапията. Носителите на хепатит В трябва да бъдат мониторирани внимателно за признаци за реактивация на инфекцията по време на лечението и в продължение на 6 до 12 месеца след спирането му.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator