Начало
НачалоЗдравни новиниИдентифицираха зрителен вариант на болестта на Алцхаймер
Идентифицираха зрителен вариант на болестта на Алцхаймер 28 октомври 2009

Необяснимата загуба на зрение, особено в комбинация с трудно четене и писане, може да бъде признак на необичаен тип деменция, наречен още визуален вариант на болестта на Алцхаймер.

Въпреки че състоянието се среща рядко, офталмолозите трябва да го имат предвид и да са наясно със симптомите, свързани с него. По този начин пациентите могат да бъдат насочени рано към правилния специалист.

Изследването бе докладвано на общата среща на Американската академия по офталмология и Панамериканската офталмологична асоциация в Сан Франциско (Калифорния).

Д-р Кезер и колеги провели ретроспективен обзор на случаи между 2002 и 2008. Били идентифицирани 10 случая, свързани с необяснима загуба на зрение. Авторите провели пълни невро-офталмологични изследвания, вкл. зрителни и невропсихологични тестове, церебрални образни изследвания - ЯМР, ПЕТ и SPECT.

Повечето пациенти потърсили медицинска помощ поради затруднения в четенето, а други - поради трудности с писането. Двама пациента докладвали за замъгляване на зрението; трима - проблеми с паметта. Изследванията на очната ябълка били нормални. Тестовете на зрителното поле показали хомонимни зрителни полета при 8 от 10 пациенти. Повечето пациенти имали дислексия, дисграфия и симултанагнозия. 6 от 10 имали признаци на дискалкулия. ЯМР на всички 10 пациенти показал парието-окципитална корова атрофия. Функционалните изследвания (PET, SPECT) при 7 пациенти показали хипометаболизъм или хипоперфузия в същия регион.

За идентифицирането на тези пациенти авторите съветват използването на няколко прости теста заедно с конвенционалните офталмологични изследвания: прости аритметични сметки, писане, способност на пациента да чете собствения си почерк, способност за разпознаване на комплексни изображения.

Зрителният вариант на болестта на Алцхаймер има различен ход от стандартния тип. Пациентие са по-млади, имат лека или липсваща когнитивна дисфункция в ранните етапи на болестта; имат зрителни симптоми, които не могат да бъдат обяснени с окуларни нарушения.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator