Начало
НачалоЗдравни новиниЛупусът покачва сърдечносъдовия риск
Лупусът покачва сърдечносъдовия риск 30 октомври 2009

Жените със системен лупус еритематодес (СЛЕ) имат над два пъти повишен риск от сърдечносъдово заболяване, се посочва в статия, публикувана в Arthritis Care and Research.

Въпреки подобрената очаквана продължителност на живота през последните години, повишените морбидност и смъртност от сърдечносъдови съдови заболявания при пациентите със СЛЕ е документирана от не едно проучване. Досега нито едно популационно проучване не е изследвало проспективно посочената връзка, обясняват авторите.

Те проследили 119 332 жени, включени в Nurses' Health Study, които през 1976 г. не страдали от нито едно споменатите две състояния. В рамките на 28-годишен проследителен период били документирани 8169 сърдечносъдови инциденти (фатални и нефатални инфаркти на миокарда, инсулт, провеждане на ангиопластика, байпас графтинг). СЛЕ бил потвърден при 148 жени, които по време на диагнозата били на средна възраст 52.6 години. 20 от тях претърпели последващ сърдечносъдов инцидент.

На мултимерен анализ било установено, че СЛЕ повишава риска от сърдечносъдов инцидент 2.26 пъти. След отчитане на отделните клинични събития, СЛЕ бил свързан с 2.25 повишаване на риска от коронарна болест на сърцето и с 2.29 пъти повишен риск от инсулт.

Авторите отбелязват, че повишеният риск от сърдечносъдово заболяване при пациентите със СЛЕ най-вероятно се дължи на комбинация от фактори. Докато традиционните сърдечносъдови рискови фактори са по-чести при СЛЕ, това не обяснява напълно повишеният риск. Не е ясно дали СЛЕ сам по себе си или неговата терапия повишава риска.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator