Начало
НачалоНашето здравеМобилните телефони могат да влошат качеството на спермата
Мобилните телефони могат да влошат качеството на спермата 23 октомври 2009

Ин витро изследвания демонстрират, че радиацията, излъчвана от клетъчните телефони, може да предизвика оксидативен стрес в семенната течност, водещ до намаление в подвижността и жизнеността на сперматозоидите. Клиничната значимост на това откритие тепърва трябва да бъде определена, обясняват авторите.

Лекарите уточняват, че се касае за радиацията, излъчвана чрез технологията Bluetooth. Тази радиация има висок интензитет в сравнение с излъчванията в standby режим без включен bluetooth. Най-голямо въздействие телефонът оказва, когато е в джоба или на колан близо до гениталиите.

Д-р Agarwal и колеги от Cleveland Clinic obtained събрали семенни проби от 23 здрави донори и 9 стерилни мъже. Пробите били ликвифицирани, като всяка била разделена на две части.

Едната част била изложена на радиация от мобилния телефон в продължение на 1 час активно говорене чрез Bluetooth хендсфрии, докато другата проба била използвана за контрола.

В пробите, изложени на 2.4 GHz Bluetooth радиация, се наблюдавало значително снижение на подвижността и жизнеността на сперматозоидите. Било отчетено повишено ниво на оксидативен стрес.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator