Начало
НачалоЗдравни новиниМутации в BRCA1 са свързани с намаляване на ооцитния резерв и безплодие
Мутации в BRCA1 са свързани с намаляване на ооцитния резерв и безплодие 26 октомври 2009

Мутации в гена BRCA1 може би са свързани с ранно намаляване на ооцитния (яйцеклетъчния) резерв, като по този начин се обяснява връзката между раковите заболявания на гърдата и матката от една страна и безплодието от друга.

Лекари от Westchester Medical Center (New York Medical College) провели експерименти в миши модели, като установили връзка между поправката на ДНК и герминативноклетъчния резерв. Целта на тяхното проучване била да се установи дали съществува връзка между делеции в BRCA гените и намаления ооцитен резерв (установен чрез отговора след яйчникова стимулация).

Д-р Октай и колеги тествали хипотезата си и върху 82 жени с рак на гърдата, претърпели ооцитна/ембрионална криопрезервация. Пациентите под 38-годишна възраст с нормален базов яйчников резерв били третирани с 5 мг/ден letrozole и 150-300 IU/ден фоликулостимулиращ хормон (FSH) пред химиотерапията.

57% от жените били тествани за BRCA мутации. От тях 14 (30%) имали BRCA мутация (9 - BRCA1, 4 - BRCA2, 1 - BRCA1 + BRCA2).

Лошият овариален отговор бил значително с по-висока честота при пациентите с BRCA1 и/или 2 мутация (33.3%) в сравнение с жените без мутация (3.3%) и нетестваните жени (2.9%). Всички лоши респондери били BRCA1 позитивни и при нито един от тях не се наблюдавала само BRCA2 мутация.

След отчитане на възраст, нива на FSH и индекс на телесна маса, бил установен значително повишен риск (над 28 пъти по-висок) за лош отговор при BRCA1-позитивните жени в сравнение с BRCA-негативните. При първите се наблюдавала тенденция към по-нисък брой на ооцити, BRCA1, но не и BRCA2 била свързана с лош отговор.

BRCA мутации се срещат с популационна честота 1 на 1000 жени. Лошият отговор към IVF в контекста на фамилна история за рак на гърдата или яйчника, трябва да наведе на мисълта за наличието на BRCA мутация.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator