Начало
НачалоБременност и ражданеМалък, но значителен риск от сърдечни дефекти при употребата на SSRI по време на бременност
Малък, но значителен риск от сърдечни дефекти при употребата на SSRI по време на бременност 15 октомври 2009

Децата, родени от майки, приемали селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRI) в ранните етапи бременността, имат малък, но значително повишен риск от септални сърдечни дефекти, сочи ново проучване.

Проучването е проведено от лекари от Aarhus University в Дания и публикувано в BMJ. То сочи, че монотерапията със SSRI по време на бременността е свързано с 2 пъти повишен риск от септални малформации на сърцето у новореденото. Било установено, че рискът е различен в зависимост от приемания SSRI.

Отношение на шансовете (odds ratio) за септални дефекти според индивидуалния SSRI

SSRIOR
Sertraline3.25
Citalopram2.52
Fluoxetine1.34

Майките, приемали повече от един вид SSRI по време на бременността имали 4 пъти повишен риск тяхното дете да се роди със септални дефекти.

Според статията, депресията е широко разпространена сред бременните жени, като засяга до 20% от тях. Употребата на SSRI по време на бременността е също толкова разпостранена

Скорошни проучвания установиха повишена честота на различни родилни дефекти, свързани с употребата на SSRI - най-вече сърдечни дефекти. Това накара FDA да издаде официално предупреждение относно употребата на paroxetine по време на бременност.

В редакционна статия д-р Кристина Чамбърс от University of California–San Diego пише, че ниският абсолютен риск от тератогенни ефекти трябва да бъде съотнесен към риска от непровеждането или субоптималната терапия на депресията. Д-р Чамбърс съветва пациенти и специалисти да се придържат към наскоро обновените препоръки на Американското дружество по Акушерство и гинекология и Американската педиатрична асоциация, според които:

Жените с тежки депресивни нарушения, които планират бременност или са бременни към настоящия момент, могат да започнат или продължат приема на предписаните медикаменти. При жените, които не желаят провеждат медикаментозна терапия, психотерапията би могла да бъде опция на избор.

Чамбърс смята, че са необходими повече проучвания с по-голям брой участници, преди да се правят каквито и да е дефинитивни заключения относно употребата на SSRI по време на бременност.



 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator