Начало
НачалоЕстетична медицинаКомбинирането на филъри с хиалуронова киселина и ботулинов токсин води до добри козметични резултати в периоралния регион на лицето
Комбинирането на филъри с хиалуронова киселина и ботулинов токсин води до добри козметични резултати в периоралния регион на лицето

Въпреки че имат коренно различни механизми на действие, ботулиновият токсин и филърите с хиалуронова киселина, използвани заедно, водят до по-добри и дълготрайни козметични резултати, отколкото използвани отделно. Това сочат резултатите на проучване, представено на Годишната среща на Американското дружество по дерматологична хирургия.

Доскоро ботулиновият токсин се използваше само в горната част на лицето за премахване на глабеларни и периорбитални бърчки, докато долната част на лицето и периоралния регион бяха запазени главно за филъри, обясняват авторите на проучването.

Старата парадигма, че ботулиновият токсин е за горната част на лицето, а филърите - за долната, започва да се променя и все повече специалисти използват в комбинация двата продукта както за горната, така и за долната част на лицето. Комбинацията води до изглаждане и релаксация.

Предишни проучвания сочат, че комбинирането с ботулинов токсин удължава трайността на хиалуроновите филъри в горната част на лицето. Целта на това проучване била да се изследва ефективността на тази комбинация за долната част на лицето.

90 пациенти били рандомизирани на три групи: 30 пациенти били третирани с ботулинов токсин А (Botox, Allergan), 30 - с хиалуронова киселина (Juvéderm Ultra, Ultra Plus, Allergan), и 30 - с комбинация от двата продулта.

Било установено, че по всички скали (запълненост на устните, орални комисури, периорални линии, козметично подобрение) пациентите, рандомизирани на комбинирана терапия, имат най-високи оценки, като резултатите били продължителни.

Не била наблюдавана разлика в честотата на странични ефекти между трите групи. Най-чести били реакциите в мястото на инжектиране. Интересното е, че пациентите в комбинираната група не докладвали за странични ефекти, които са свързани със самостоятелното прилагане на ботулинов токсин в устните.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator