Начало
НачалоНашето здравеЗамърсеният въздух може да предизвика апендицит
Замърсеният въздух може да предизвика апендицит 06 октомври 2009

Краткосрочната експозиция на замърсен въздух може да тригерира апендицит, най-вероятно поради това, че замърсителите предизвикват възпаление. Това сочи канадско проучване, публикувано в Canadian Medical Association Journal.

Авторите установили, че лицата, изложени на азотен диоксид в продължение на седмица през летните месеци, когато нивата на замърсителя достигат най-високи стойности, имат двойно повишен риск от развитие на апендицит в сравнение с лицата без експозиция. Най-висок риск - над четири пъти по-висок, бил установен при индивидите на 64-годишна възраст.

Най-големият източник на азотен диоксид е трафикът, като здравни проблеми се докладват най-често през летните месеци.

Канадският екип анализирал 5 191 случая на апендицит, регистрирани в рамките на 7-годишен период в три болници. 52% от хоспитализациите били между април и септември - най-топлите месеци през годината в Канада, когато хората прекарват голяма част от времето си навън.

Установената връзка между замърсяването на въздуха и риска от апендицит била по-изразена при мъжете, най-вероятно заради по-дългия им престой навън.

Авторите отбелязват, че през 19 и ранния 20 век в индустриализираните страни се наблюдава драматично покачване на случаите на апендицит, като през средата и края на миналия век се наблюдава спад, най-вероятно поради предприетите законови мерки за подобряване на качеството на въздуха.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator