Начало
НачалоНашето здравеХлорираните басейни повишават риска от алергии
Хлорираните басейни повишават риска от алергии 15 септември 2009

Въпреки че хлорът в басейните убива патогенните микроорганизми, той допринася и за развитието на астма и назални алергии. Статия, публикувана в Pediatrics, сочи, че децата с алергична сенсибилизация (атопия), които прекарват повече време в хлорирани басейни, имат повишен риск от астма и назални алергии, вкл. алергичен ринит и сенна хрема.

Белгийски лекари изследвали 847 тийнейджъри на възраст между 13 и 18 години, плували в открити и закрити хлорирани басейни. Сред децата с с атопия било отчетено повишаване на риска от астма достигащо 7-14 пъти при над 1000 прекарани часа (в сравнение с юношите, прекарали под 100 часа). Бил отчетен и повишен риск от назални алергии.

Авторите отбелязват, че хлорът и неговите продукти могат да доведат до дразнене на кожата, очите и горните дихателни пътища. Хлор-базираните оксиданти във водата и въздухът непосредствено над водната повърхност могат да предизвикат промени в дихателните пътища и да тригерират развитието на алергични заболявания.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator