Начало
НачалоСексуално здравеИнфекцията с Trichomonas vaginalis е свързана с повишен риск от агресивен рак на простатата
Инфекцията с Trichomonas vaginalis е свързана с повишен риск от агресивен рак на простатата 08 септември 2009

Инфекцията с Trichomonas vaginalis е свързана с повишен риск от агресивен рак на простатата, сочат резултатите на голямо, проспективно случай-контрола проучване, публикувано в Journal of the National Cancer Institute.

Ракът на простатата е най-честият вид рак сред мъжете в западните страни и втори най-голям причинител на ракова смъртност, обясняват авторите на проучването. Според тях, идентифицирането на модифициращите се рискови фактори е най-ефективният начин за намаляване на смъртността и заболеваемостта от смъртоносните форми на раковото заболяване.

Настоящото проучване включвало 673 пациенти с рак на простатата и 673 здрави контролни участници. Чрез ELISA плазмата на участниците била тествана за антитела срещу T vaginalis.

Серопозитивният статус бил статистически значимо свързан с повишен риск от екстрапростатен рак на простатата (OR, 2.17; 95% CI, 1.08 – 4.37) и са рак, водещ до костни метастази и смърт. (OR, 2.69; 95% CI, 1.37 – 5.28). 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator