Начало
НачалоСексуално здравеИма два пика на превалентност при HPV инфекцията
Има два пика на превалентност при HPV инфекцията 26 август 2009

Възрастовоспецифичната превалентност на високорискови HPV (човешки папиломавирус) инфекции има два пика - ранен - при младите жени, и по-късен - при по-възрастните, докладват китайски лекари в септемврийския брой на Journal of Medical Virology.

Все още има празнини в познанието на HPV инфекцията. Настоящото проучване сочи, че освен пика на инфекции при млади сексуално активни жени, при по-възрастните жени се наблюдава втори, по-малко изразен пик.

Д-р Чан и колеги от Chinese University of Hong Kong стиганли до това заключение, след като провели интервю и HPV тестове при 2600 жени, провеждащи скрининг за рак на шийката на матката.

Общата превалентност на HPV била 6.7%, като при 74.% се касаело за високорискови типове. Бил отчетен голям пик при жените на възраст между 26 и 30 години (14%), след това намаление до 5.6% при жените на възраст между 41 и 45 години и нов по-малък пик при жените на възраст между 46 и 55 години.

Вторият пик трябва да се има предвид при планирането на ваксинационни и скринингови програми, е заключението на китайските лекари.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator