Начало
НачалоНашето здравеНаднорменото тегло и затлъстяването са свързани с по-малък мозъчен обем
Наднорменото тегло и затлъстяването са свързани с по-малък мозъчен обем 27 август 2009

Хората с наднормено тегло и затлъстяване имат значително по-малък мозъчен обем в сравнение с лицата с нормална телесна маса, сочи образно проучване. Според авторите му, тези индивиди имат значително по-голям риск от деменция, вкл. болест на Алцхаймер.

Резултатите от проучването сочат, че лицата със затлъстяване имат с 8%, а тези с наднормено тегло - с 4% по-малък обем на мозъка в сравнение с индивидите с нормалната телесна маса.

Това доста голяма загуба на тъкан, която намалява когнитивните резерви и предразполага към болест на Алцхаймер и други заболявания, атакуващи мозъка, смятат авторите.

Добре е известно, че затлъстяването повишава риска от сърдечносъдови заболявания, вкл. диабет, хипертония и инсулт - всички от които повишават риска от умствен упадък и деменция. В световен мащаб 1 млрд. са наднормено тегло, а 300 млн - и от затлъстяване. 40% от мъжете и 45% от жените на възраст над 70 гоdини страдат от затлъстяване или диабет тип 2.

Било установено, че индексът на телесна маса е обратно свързан с мозъчна атрофия - по-специфично: в челния и тилните дялове, предния цингуларен гирус, хипокампа.

Мозъкът на индивидите със затлъстяване изглежда с 16 години по-стар, а този на лицата с наднормено тегло - с 8 години, обобщават авторите на проучването.

www.doctorbg.com


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator