Начало
НачалоБременност и ражданеПри бременните с леки хипертонични нарушения се препоръчва раждане на 37-а гестационна седмица
При бременните с леки хипертонични нарушения се препоръчва раждане на 37-а гестационна седмица 17 август 2009

Бременните жени с леки хипертонични нарушения трябва да бъдат подложени на индуцирано раждане при достигане на 37-а гестационна седмица, сочат резултатите на мултицентрово, паралелно, open-label, рандомизирано проучване, публикувано в The Lancet.

Corine M. Koopmans и колеги от University Medical Centre Groningen (Холандия) изследвали дали индуцирането на раждане при жени със синглетна бременност, усложнена с гестационна хипертония или лека прееклампсия, намалява тежката майчина морбодност.

Лоши клинични резултати (дефинирани като смърт, морбидност, прогресия към тежка хипертония или протеинурия, сериозна постпартална хеморагия) се наблюдавали при 31% от жените, рандомизирани на индуцирано раждане и 44% от бременните, рандомизирани на мониториране до термина. Не били докладвани случаи на майчина и неонатална смърт и еклампсия. При първата група били проведени по-малко цезарови раждания.

Индуцираното раждане е свързано с по-добри клинични резултати, обобщават авторите. Те смятат, че този подход трябва да се препоръча на всички жени с гестационна хипертония и с диастолично кръвно налягане над 95 mm Hg или лека прееклампсия след 37-а гестационна седмица.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator